---
Суспільство

Дорожники очікують на додаткові надходження коштів

Дорожники очікують на додаткові надходження коштів
Незабаром з державного бюджету буде виділено додатково 1,5 млрд. грн. на покращення стану автомобільних доріг. Укравтодор очікує, що відповідна постанова буде ухвалена Урядом протягом двох тижнів.
«Процес надходження додаткового фінансування в 1,5 мільярди гривень на ремонтні роботи вже на фінальному етапі. Якщо Мінфін погодить на початку наступного тижня проект постанови, то ми сподіваємося, що за тиждень-два постанова буде ухвалена Урядом».

Таку заяву зробив в.о. Голови Євгеній Барах в п’ятницю, 3 червня 2016 року, під час щотижневої Селекторної наради щодо ліквідації ямковості на українських дорогах.

За його інформацією, мова йде про ті кошти, що вдалося зекономити шляхом реструктуризації зовнішнього боргу Укравтодору. В цьому році державою було заплановано погасити дорожні кредити загальною сумою в 11,9 млрд. грн. Та на початку року Міністерство фінансів домовилося з деякими банками-кредиторами (Сбербанк Росії, Citibank, N.A.London та Кредіт Свісс Інтернешнл) щодо реструктуризації боргу за допомогою державних облігацій. Таким чином Україні вдалося заощадити левову частину запланованої на погашення суми – близько 5,5 млрд. грн. Саме звідти Держагентство і намагається отримати додаткове фінансування у розмірі 1,5 млрд. грн. та використати ці кошти на покращення стану автомобільних доріг.

«Додаткове фінансування вкрай необхідно дорожньому господарству тому, що цьогоріч державним бюджетом на експлуатаційне утримання передбачено лише 2,5 мільярди гривень, а критична межа потрібного фінансування утримання дорожньої мережі становить близько 9 мільярдів гривень. Тобто наразі ми маємо від критичної потреби лише 28%, з яких на ліквідацію деформацій дорожнього покриття Укравтодор без додаткового фінансування може направити трохи більше 1 мільярда гривень», – зазначив тимчасовий очільник Держагенства.

Як повідомив Євгеній Барах, Укравтодор розглядає варіанти використання цих коштів – вони будуть направлені на ремонт найбільш проблемних ділянок доріг.

«Остаточне рішення щодо ремонту тих чи інших ділянок доріг будуть прийматися лише за участі громадськості. Конструктивний діалог з населенням – це єдиний шлях використовувати державні кошти на ремонт найбільш необхідних об’єктів».

Крім того Барах наголосив, що якість виконуваних робіт залишається найбільшим пріоритетом Держагенства та знаходиться на особистому контролі у керівництва Укравтодору.

Щодо доручення Прем’єр-міністра України, Укравтодору вдалося вирівняти темпи ліквідації ямковості – вибоїни на дорогах державного значення усунено вже на 65-70%.

Як повідомив Олег Федоренко, Начальник Управління експлуатації доріг, з початку року дорожниками було відремонтовано майже 3 млн. м2 дорожнього покриття, з них усунуто 2,1 млн. м2 ямковості саме на опорній мережі українських автошляхів.

Найкращі результати показують дорожники у Вінницькій, Донецькій, Київській, Кіровоградській, Запорізькій та Чернігівській областях. Посилити темпи ліквідації ямковості на цьому тижні доведеться в Дніпропетровській, Хмельницькій, Волинській та Херсонській областях.

Нагадаємо, всередині квітня Володимир Гройсман дав доручення Укравтодору завершити усі заплановані роботи з усунення вибоїн та деформацій на дорогах державного значення до 15 червня та використати 1,1 млрд. грн. на «ямковий» ремонт доріг загального користування. За ці кошти дорожники планують відремонтувати близько 3,6 млн. м2 дорожнього покриття.

Найбільша увага приділяється основним транспортним магістралям країни – ямковість на дорогах державного значення буде ліквідовано на 85-100% (в залежності від області) від об’єму деформацій, що були виявлені під час весняного комісійного обстеження.

"ВК" у PDF