---
Суспільство

Отримувачів субсидій поінформували про нововведення

Отримувачів субсидій поінформували про нововведення
26 травня на «гарячій телефонній лінії» надавалися роз’яснення стосовно змін у призначенні субсидій з 1 травня 2016 року. Консультували жителів Кіровоградщини із зазначеного питання заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Надія Кримська та головний спеціаліст департаменту Вікторія Янковська.
Протягом години за роз’ясненнями з питань, що стосуються призначення, розрахунку та перерахунку субсидій, на "гарячу лінію" звернулося 25 жителів області.

Більшість запитань додзвонювачів стосувалися невикористаних за опалювальний сезон сум субсидії через економне споживання. За словами Надії Кримської, відповідно до нововведень, кошти невикористаної субсидії повертатимуться до держбюджету. Проте споживачам, які користувалися газом та електроенергією для індивідуального опалення, частину невикористаної суми субсидії залишать на рахунках і в подальшому зарахують як оплату за послуги. Ця сума еквівалентна вартості 100 кубів газу станом на 1 травня 2016 року або 100 кіловатам електроенергії.

Також жителі Кіровоградщини цікавилися, коли можна буде отримати повідомлення про перерахунок субсидії на неопалювальний період.

– Органами соцзахисту зараз проводяться перерахунки житлових субсидій. Розраховані вони будуть з травня по вересень – на неопалювальний період. У червні будуть надруковані повідомлення, які можна буде отримати заявникам в управлінні соцзахисту або в уповноваженої особи в сільській місцевості, або в ЖЕКах чи квартальних комітетах в містах. Також є нова норма, яка передбачає донесення повідомлень Укрпоштою, – повідомила Надія Кримська.

Зверталися на "гарячу лінію" також заявники, які раніше користувалися і пільгами на оплату житлово-комунальних послуг, і субсидією. За словами заступника директора департаменту, згідно змін, які внесено до відповідної постанови Уряду, з 1 травня цього року у разі користування субсидією пільги не надаватимуться. Тобто, якщо заявник користувався пільгами на сплату за використані енергоносії або в складі його сім'ї є пільговик, то субсидія перераховуватиметься на новий період без урахування пільг. Якщо ж споживач хоче користуватися пільгами, а не субсидією, йому треба звернутися в управління соцзахисту. У такому випадку субсидія не перераховуватиметься і сім'я використовуватиме виключно пільги.

Серед інших нововведень стосовно субсидій, які набули чинності з 1 травня, Надія Кримська звернула увагу на зміни термінів.

Зокрема, для призначення субсидій пенсіонерам враховуватиметься розмір пенсії не за попередній місяць, а за попередній календарний рік. Змінився і термін, на який призначається субсидія на житлово-комунальні послуги – відтепер призначатимуть не на календарний рік, а від дати звернення до закінчення опалювального періоду. Змінилися також розміри доходів, з яких обраховується субсидія, для непрацюючих осіб (2 прожиткових мінімуми) і для підприємців, які користуються спрощеною системою оподаткування (відповідно до групи).

Нововведення стосуються і тих категорій споживачів, які користувалися субсидією на тверде паливо та скраплений газ.
Відтепер для перерахунку субсидій на неопалювальний період їм треба звертатися в управління соцзахисту обов’язково і знову надавати заяву та декларацію. Усім, хто користувався субсидією на сплату житлово-комунальних послуг, перерахунки буде здійснено автоматично.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF