Світловодський район
Суспільство

Влаштування нерестових гнізд на Кременчуцькому водосховищі

Штучні нерестові гнізда особливо актуальні в Кременчуцькому водосховищі річки Дніпро, бо тут навесні завжди сильно коливається рівень води. Відкладена на мілководді поблизу берега ікра, після швидкого падіння рівня води гине, що зменшує популяцію цінних видів риби.
Для вирішення цієї проблеми користувачами водних біоресурсів, які здійснюють промисловий лов риби в зоні відповідальності Кіровоградрибоохорони, 08 квітня 2016 року якраз і було встановлено штучні нерестові гнізда. Їхня конструкція дуже проста: зрізані кущі, гілки верби або хвойні гілки зв’язуються у вигляді сніпка або віночка, а потім по всій його довжині чіпляються порожні пластикові пляшки, які будуть утримувати гніздо на плаву, а на кінцях прив’язують каміння для стійкого положення конструкції на воді.

Після нехитрих робіт по «будуванню» гнізд, їх катером або човном відтягують на 15-20 метрів від берега і встановлюють паралельно до берегової лінії. Якщо рівень води знижується, то гніздо саме відпливає від берега, а якщо цього не сталося, то йому «допомагають» човном.

Всього на Кременчуцькому водосховищі в зоні відповідальності Кіровоградрибоохорони здійснюють промисловий вилов риби 12 користувачів водних біоресурсів – ФОП Корольов І.Ю., ФОП Безкоровайний Ю.П., ФОП Голина Л.В., ФОП Бойчук О.А., ФОП Міхальов М.О., ФОП Вище пан О.М., МПП «Лад», ТОВ «Рибопромислова артіль «Андрусовська», ТОВ «Риболовний Альянс», ТОВ «Ера», КСРП ТОВ «Дніпровське», ПП «Алвіан.»

Усі без виключення користувачі взяли активну участь у влаштуванні нерестових гнізд та здійснюють за їх станом періодичні, один раз на три дні, спостереження.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF