---
Суспільство

Цьогоріч Укравтодор планує відремонтувати не «ямковим» ремонтом понад 1 750 км українських автошляхів

Цьогоріч Укравтодор планує відремонтувати не «ямковим» ремонтом понад 1 750 км українських автошляхів
Державне агентство автомобільних доріг України розпочинає новий ремонтно-будівельний сезон. Цьогоріч Укравтодор планує відремонтувати не «ямковим ремонтом» понад 1 750 кілометрів автомобільних доріг загального користування.
Це буде можливо, якщо Укравтодор отримає усі кошти з усіх джерел фінансування, а це близько 19,4 мільярдів гривень, пише офіційний сайт держагетства.

Сума, на яку сподівається Укравтодор, сформована з багатьох джерел фінансування.

З державного бюджету за основною програмою «Розвиток та утримання доріг загального користування» у 2016 році буде виділено 6,5 мільярдів гривень, з яких 3,5 мільярдів буде направлено на поточний середній ремонт українських доріг і 2,5 мільярди на експлуатаційне утримання та так званий «ямковий ремонт».

Крім того, державою передбачено фінансування окремого інвестиційного проекту ремонту доріг у Львівській області – 232 мільйони гривень буде використано виключно на капітальний ремонт автошляхів регіону.

Міжнародні фінансові організації на автошляхи у цьому році планують виділити близько 4,3 мільярдів гривень – 1,968 мільярдів на будівництво та реконструкцію, 1,975 мільярдів на капітальний ремонт і близько 440 мільйонів на експлуатаційне утримання.

З державного фонду регіонального розвитку у 2016 році планують направити на поточний середній ремонт 186 мільйонів гривень, а фонди місцевих бюджетів – близько 708 мільйонів на усі дорожні роботи.

Завдяки експерименту з понадплановими митними надходженнями, Одеська, Волинська, Львівська та Чернівецька область планують залучити на капітальний та поточний середній ремонт доріг понад 1,8 мільярдів гривень.

Окрім згаданих джерел, в Укравтодорі є залишки кредитних коштів залучених під державні гарантії у 2012-13 роках, які в цьому році дорожники також планують остаточно використати, а це близько 5,5 мільярди гривень. Зокрема за ці гроші необхідно погасити заборгованість перед підрядниками в 1,3 мільярди гривень за виконані ремонтно-будівельні роботи у минулі роки. Решту ж коштів Укравтодор планує направити на будівництво, капітальний та поточний середній ремонт автошляхів.

Якщо вищезгадані кошти буде направлено в повному обсязі, в 2016 році вдасться відремонтувати понад 1 750 кілометрів, тобто 1% від усієї протяжності автомобільних доріг загального користування. З урахуванням, що капітального ремонту потребую близько 97% автошляхів, цього дуже і дуже мало.

Відповідно до діючих норм і стандартів, щороку необхідно виконувати роботи з поточного та капітального ремонту на 5 тисячах кілометрах автомобільних доріг державного значення та 36 тисячах кілометрів автомобільних доріг місцевого значення.

За орієнтовними підрахунками спеціалістів Укравтодору, щоб привести у належний стан винятково дорожню мережу державного значення необхідно щонайменше 10-15 років і ритмічне фінансування в обсязі 40-50 млрд. грн. на рік.

В усіх регіонах вже розпочато роботи з ліквідації аварійної ямковості на дорогах загального користування. Основні ж ремонтні роботи в усіх областях України розпочнуться наприкінці квітня - на початку травня. Наразі Укравтодором ведеться активна підготовка до початку ремонтно-будівельного сезону 2016 року: розробляється проектна документація та проводяться процедури тендерних закупівель.

"ВК" у PDF