Світловодський район
Суспільство

Бібліотека — центр формування молодої особистості

Бібліотека — центр формування молодої особистості
Молодь — особлива категорія читачів. Вона потребує великої уваги, індивідуального підходу і неформального обслуговування. Бібліотека реалізує цю функцію в різноманітних формах обслуговування: видачі документів, бібліографічних і фактографічних довідках, оглядах, виставках, презентаціях книг, проведенні креативних масових заходів.
Тож тематика загальноміського семінару бібліотечних працівників була такою: "Сучасний бібліотечний потенціал і його можливості щодо задоволення інформаційних потреб юнацтва".

Бібліотека — центр формування молодої особистості

Відкрила семінар Єлизавета Ялова, директор Світловодської міської бібліотечної системи. Вона говорила про основні тенденції розвитку бібліотек в сучасних умовах, зокрема ключової ролі бібліотек у формуванні молодої особистості.

Бібліотека — центр формування молодої особистості

Пошук нових підходів, креативних ідей, інтерактивних заходів, взагалі цікаві ідеї в роботі з молоддю були зібрані методистом ЦМБ в "методичну скриньку", вмістом якої вона з задоволенням поділилася зі всіма присутніми.

Інформаційна діяльність будь-якої бібліотеки має поєднувати традиційну роботу з розкриттям власних ресурсів та використання різноманітних інформаційно-бібліографічних форм і засобів, вибір яких у кожній окремій бібліотеці визначається цільовим та читацьким призначенням. Змістовна консультація провідного бібліографа Тетяни Головачової націлена на посилення інформаційної функції бібліотек, а саме впровадження в практику роботи як традиційних, так і інноваційних форм та методів інформаційно-бібліографічного обслуговування.

Одним із прикладів нових підходів в роботі з молоддю є така форма як соціальний кінозал. Модератором Ніною Шмаковою для учасників семінару був представлений кіноклуб Docudays UA "Newlife". Для учасників семінару були підготовлені випереджальні завдання "Чи в усіх країнах молодь має право на навчання", "Система та доступність освіти в різних країнах світу" та продемонстрований фільм під назвою "Абетка". Було цікаво дізнатися про долю молодої африканської жінки, яка дуже рано стала мамою, що не дало можливості навчатися і тепер вона разом з донькою ходить до школи і не соромиться того. За допомогою "гарячого мікрофону" відбулося обговорення фільму. В обговоренні прийняла участь представник міськрайонного управління юстиції Ганна Горобець, яка говорила про соціальне становлення молоді, забезпечення її правами в сучасній Україні в порівнянні з іншими країнами світу.

Працівниками відділу обслуговування ЦМБ для учасників семінару з учнями ЗОШ №7 в рамках тижня юнацької книги був проведений інтерактивний захід: профіСтарт "Твоя кар’єра починається сьогодні".

Хіт-парад кращих книжок для юнацтва а саме — ТОП-10 захоплюючих книг для підлітків від українських письменників підготувала слухачам семінару провідний бібліотекар відділу комплектування та обробки літератури Світлана Заріцька. Це такі письменники як Галина Ткачук "Вечірні крамниці вулиці Волоської", Володимир Арєнєв "Душниця", Ірен Роздобудько "Арсен", Сергій Гридін "Не такий" т а ін.

Треба розуміти, що робота в сучасних умовах — це постійний пошук невикористаних резервів. І сьогодні одним з важливих завдань, що ставить перед собою бібліотечний колектив, є намагання своєю роботою сприяти формуванню молодої соціальної особистості, національної свідомості, почуття гідності, честі, поваги до історії свого народу, формуванню правової та екологічної культури, утворенню здорового способу життя, розвитку духовності, захисту моралі, вихованню економічного мислення. Бібліотечні працівники і надалі будуть реалізовувати всі свої можливості, енергію та професіоналізм на користь своїм читачам, для того, щоб зробити бібліотеку найпривабливішим місцем для молоді, найкращою інформаційною фірмою.

"ВК" у PDF