Знам’янський район
Суспільство

Здаю в оренду земельну ділянку – пай. Чи зобов’язаний декларувати доходи?

Здаю в оренду земельну ділянку – пай. Чи зобов’язаний декларувати доходи?
Податковим агентом платника податку – орендодавця щодо його доходу від надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю) є орендар. Доходи від надання в оренду нерухомого майна оподатковуються податковим агентом під час їх виплати за їх рахунок.
Податковий агент, який нараховує оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в статті 167 Податкового кодексу (у 2016 році – 18 відсотків).

Обов’язкове подання декларації громадянами виникає, зокрема, у разі отримання у 2015 році доходів від оренди майна фізичної особи, в тому числі оренди земельного паю, якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання. Тобто, власник земельного паю (орендодавець) повинен самостійно нараховувати та сплачувати в бюджет податок, якщо орендарем є фізична особа, яка не є суб’єктом господарювання.

Громадяни, які самостійно обробляють земельні ділянки, надані їм у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення особистого селянського господарства, та земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких перевищує 2 гектари, повинні декларувати дохід від продажу власної сільськогосподарської продукції. У такому разі ставка за 2015 рік складає 15 відсотків, та у разі перевищення десятикратного розміру мінімальної заробітної плати на 01.01.2015 – 17 % суми перевищення.

Нагадаємо: деклараційна кампанія 2016 року, яка розпочалась з 1 січня, пов’язана з виконанням платниками податку на доходи фізичних осіб вимог Податкового кодексу України. Згідно з його положеннями у відповідних випадках вони зобов’язані подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, отримані ними протягом 2015 року. Нова форма декларації про майновий стан і доходи затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 за №859 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 26 жовтня 2015 за №1298/27743.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF