Світловодський район
Суспільство

«Ми вийшли з Афгану, він з нас – ніколи»

«Ми вийшли з Афгану, він з нас – ніколи»
У понеділок, 15 лютого, у День вшанування воїнів – інтернаціоналістів на території інших держав та 27 річниці виведення військ Радянського Союзу з Афганістану, з метою патріотичного виховання, у районній бібліотеці відбувся урок мужності «Ми вийшли з Афгану – він з нас – ніколи».
Учасниками заходу були учні 9 А класу ЗШ № 10, класний керівник Кохно В.В. та шкільний бібліотекар Тодорова С.М. Ведуча Тетяна Гуріна, бібліотекар районної бібліотеки, презентувала присутнім виставку - пам'ять «Журавлями в небо відлетіли…». Школярі мали змогу познайомитися з фото матеріалами загиблих воїнів – афганців міста Світловодська. Лунали віршовані рядки з афганських пісень. На фоні пісні «Позивний «Каньйон» перераховувалися поіменно загиблі бійці афганської війни з міста Світловодська та бійці Світловодщини, які загинули захищаючи єдність нашої української держави на сході України у Луганській та Донецькій областях.

Довгий час батьки воїна – афганця Сергія Коршенко вважали що їх син безвісти зниклий. Але наступив той день коли рідні взнали правду, що син їх геройські загинув у таборі для військовополонених Бадабер у Пакістані.

Хвилиною мовчання присутні віддали шану загиблим солдатам нашої Батьківщини.

Ведуча розповіла учням що, БТР який стоїть на розі вулиць Вадима Бойка та Павлова, це - подарунок командувача сухопутних військ Варенникова. Цей 12 - тонний БТР привіз з міста Термеза воїн – афганець з Світловодська Сергій Хохлов. Тепер біля нього завжди квіти – це пам’ятний знак воїнам – інтернаціоналістам усіх локальних конфліктів.

Участь у встановленні БТР брав Ігор Поляков спільно з воїнами афганцями міста та району. А нині Ігор перебуває у зоні АТО.

Окремим розділом «Спомин про Афган сучасних шураві Світловодщини» на виставці були представлені ксерокопії фотознімків учасників бойових дій, ветеранів Афганістану з сіл Світловодського району, а саме Володимира Герко з Глинська, Сергія Осики та Івана Мусієнко з Павлівки, Василя Кучугури з Миронівки, Павла Коваленка з Подорожнього, Юрія Ткаченка з Федірок, Івана Андросова з Микільського, Анатолія Тягнія з Великої Скельової, Володимира Кириченка з Захарівки, який помер у 2012 році. Учням була представлена книга з виставки «Конечная остановка – Афганистан», автором якої є учасник бойових дій, наш земляк, з села Велика Андрусівка Віталій Комаров. Дану книгу колектив районної бібліотеки отримав від Віталія Михайловича як дарунок. Дуже приємно, що школярі виявили бажання прочитати цю книгу.

У нашому Світловодському районі на сьогоднішній день налічується 36 осіб чоловік які у свій час брали участь у бойових діях у Мозамбіку, Чехословаччині, Угорщині, на Кубі та 29 осіб чоловік воїнів – афганців.

Завдяки небайдужості Сергія Анатолійовича Заброднього районна бібліотека мала змогу отримати від нього статистичні матеріали про воїнів земляків усіх локальних конфліктів та інформацію про відважного земляка, який загинув як герой у таборі Бадабер. Також ним були надані деякі фото знімки, що були представлені на виставці.

Багато молодих воїнів-інтернаціоналістів були нагороджені орденами і медалями. Але найвищою нагородою для тих, хто уцілів, є життя, а для загиблих – пам’ять.

«Ми вийшли з Афгану, він з нас – ніколи»

На останок заходу ведуча запропонувала учням перегляд відео матеріалу про геройські загиблих солдат у повстанні тюрми Бадабер «Афган. Пропавшим без вести и погибшим в плену» та авторський відео ролик «Контингент – Афган 1979-89», який свого часу чемно надав у районну бібліотеку воїн – афганець Олександр Крайносвіт, працівник районного відділу освіти.

"ВК" у PDF