Знам’янський район
Суспільство

Сучасна українська література: нова та цікава вже є у бібліотеках міста

Сучасна українська література: нова та цікава вже є у бібліотеках міста
Аби невпинно вдосконалюватись, розвиватись та усвідомлювати всі дрібні, проте достатньо важливі нюанси нашого часу, потрібно читати якісну художню літературу тієї країни, в якій народився та живеш.
Сучасна українська література дуже цікава й неоднозначна: оригінальна і традиційна, лірична й епатажна, акцентована на змісті й сюжеті. Ця література твориться саме тепер, і ми, певним чином, є свідками її народження. Сучасні читачі відкривають для себе різноманітні нові імена, це і Люко Дашвар, Сергій Жадан, Юрій Іздрик, Ірен Роздобудько та багато інших не менш знаменитих та цікавих авторів.Ті, хто хоче познайомитись із сучасною українською літературою, не завжди знають, із чого почати. Тож, бібліотекарі пропонують своїм користувачам новинки літератури, романи українських письменників на різні читацькі смаки, якими поповнюються фонди бібліотек міста.

Андрій Кокотюха — відомий сценарист, журналіст, майстер детективного жанру, засновник премії «Золотий пістоль» за кращий гостросюжетний твір. Його романи неодноразо¬во екранізувалися, а перелік літературних наго¬род вражає — головні премії престижного літера¬турного конкурсу «Коронація слова» він здобував уже п’ять разів! А 2012 року автор дістав почес¬не звання «Золотого письменника України».

Кокотюха А.
Чорний ліс : роман / Андрій Кокотюха ; передм. І. Патриляка. — Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2015.-304 с.
У Чорному лісі на Волині українці воюють відразу на три фронти: з німцями, росіянами та поляками. Головний герой — колишній міліціонер, зек, радянський диверсант — мусить розібратися в тому, хто друг, а хто ворог. У нього нині одна мета — зрозуміти, на чиєму боці правда, і відстоювати її зі зброєю в руках.

Кокотюха А.
Червоний : роман / Андрій Кокотюха; передм. В. Кіпіані; худож. Н. Переверзєва. — 2-ге вид. — Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2015. — 320 с.: іл.
Їм закидають масові вбивства вчителів. Бандерівцям місце в ГУЛАГу, де вони… можуть бути корисними. Замість скніти в таборах ватажок повстан¬ців Данило Червоний наводить там лад! І нехай він планує втечу, йому, ге¬роєві чи бандиту, єдиному до снаги приборкати ув’язнених злодіїв. Як це було, розкажуть три свідки: міліціонер, чекіст і ворог народу. Не шукайте Червоного ані серед мертвих, ані серед живих, шукайте серед овіяних ле¬гендою!

Мастєрова Валентина Миколаївна – українська письменниця, переможець літературних конкурсів «Гранослов», «У свічаді слова», лауреат Міжнародної премії ім.. Василя Стуса, премії ім. Михайла Коцюбинського, літературної премії «Благовіст».

Мастєрова В.
Суча дочка : роман / Валентина Мастєрова; передм. О. Сизоненка. — Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2015.— 240 с.
Дві дівчини. Дві долі. Люба, яка народила позашлюбну дитину – і кинула напризволяще. Олена — та, хто прихисти¬ла немовлятко та назвала його своїм, заради чужого сина пожертвувавши добрим ім’ям і жіночим щастям… Попереду в неї — осуд односельців, життя матері-одиначки та роки самотності. Чи подарує їй доля бодай крихту щастя та зустріч із тим, єдиним!
Пронизлива драматична історія, яка бентежить і змушує Замислитися над цінностями, що непідвладні часу…
Роман «Суча дочка» – це історія про те, якою цнотливо-чистою може бути жіноча душа.

Наталія Гурницька – українська письменниця родом зі Львова. Її книга «Мелодія кави у тональності кардамону», яку вона писала майже 10 років, буквально за рік після виходу здобула популярність та любов читачів. Роман, що є зразком сучасної якісної жіночої прози, емоційної, глибокої та інтелектуальної.

Гурницька Н.
Мелодія кави у тональності кардамону: роман / Наталія Гур¬ницька ; передм. О. Печорної. — Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2015. — 400 с.: іл.

Драматична історія забороненого кохання юної дівчини до набагато старшо¬го за неї одруженого польського шляхтича, яка розгортається в атмосфері Льво¬ва XIX сторіччя! Що це — мінлива пристрасть чи справжні почуття? Для неї — це перше кохання, для нього — мабуть, уже й останнє… Чи отримають закохані шанс змінити власну долю, залишитись разом і чи взагалі можливо побудувати щастя, балансуючи на краю прірви та порушуючи всі можливі заборони?..

Надія Гуменюк — українська поетеса, прозаїк, заслужений журналіст України, авторка понад тридцяти книжок. Лауреат літературних премій: імені Лесі Українки, імені родини Косачів, імені Агатангела Кримського, «Благовіст», імені Олександра Олеся, «Звук павутинки» (імені Віктора Близнеця). Переможець багатьох всеукра¬їнських літературних конкурсів і рейтингів. 2011-го, 2013-го, 2014-го — дипломант і володар спеціальних премій Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова», остання — за роман «Енна. Дорога до себе». А 2015-го роман «Вере¬сові меди» став переможцем цього престижного конкурсу.

Гуменюк Н.
Вересові меди : роман / Надія Гуменюк. — Харків : Книж¬ковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2015. — 320 с.
Нічого не буває просто так, без задуму Божого. Як і неймовірна знахідка, що трапилася в родині волинських селян, — крихітне немовля, яке лежало просто неба посеред дороги… Подружжя не мало дітей, тому маленьку Богдану виховало як рідну — бо її сам Бог дав… Надворі — буремне XX століття. Перша світова, революція, репресії… Ніщо не обминуло маленьке українське селище Туричі. І красуні Богдані, яка мріє стати актрисою й ладна кинути все, щоб здійснити цю мрію, судився довгий і бурхливий шлях. У її житті буде все: щира дружба, кохання до нестями, втеча з-під вінця, в’язниця, війна, правда про своє таємниче народження й коротке, але пронизливе щастя… А ще — терпкий і солодкий смак вересового меду, що може бути не тільки цілющими ліками, а й грізною зброєю проти ворогів…

Це – твори, котрі зачіпають найпотаємніші емоції, які люди часто приховують самі від себе. Це – колізії людських стосунків та анатомія душевного стану в різних життєвих ситуаціях.

Запрошуємо знам’янчан відвідати центральну бібліотеку міста та отримати задоволення від читання!

"ВК" у PDF