---
Суспільство / Інтерв’ю

Військові Кіровоградщини будуть з землею - запевняють у Держгеокадастрі

Військові Кіровоградщини будуть з землею - запевняють у Держгеокадастрі
На запитання відповідає Василь Яремчук, заступник начальника Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області.
-Які існують проблеми щодо надання землі учасникам антитерористичної операції?

- Виділення земельних ділянок учасникам антитерористичної операції та сім’ям загиблих учасників антитерористичної операції здійснюється в порядку ст.118 Земельного кодексу України. Першочерговий розгляд звернень таких громадян територіальними органами Держгеокадастру закріплений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2015 року №898-р, на виконання якого Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області визначено масиви земель державної та комунальної власності, придатні для ведення садівництва та особистого селянського господарства, для подальшого надання військовослужбовцям у розрізі районів та територіальних громад. Так, на офіційному сайті Головного управління оприлюднений перелік зарезервованих земельних масивів, що можуть бути використані для наступного виділення учасникам АТО.

Земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб відповідно до частини першої статті 122 Земельного Кодексу України передають сільські, селищні, міські ради.

У цьому напрямку існує низка проблем. Так, наявні факти передачі у власність городів та присадибних ділянок, що вже споконвіку належать сільським мешканцям даної територіальної громади. Неодноразово порушуються вимоги законодавства у галузі охорони землі. Приміром, передача у власність пасовищ для їх наступного розорення без врахування потреби територіальних громад у випасанні худоби та створенні громадських пасовищ.

- Чому працівників Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області часто звинувачують у бюрократизмі стосовно надання учасникам антитерористичної операції та членам їхніх родин земельних ділянок?

- Насамперед зазначу, що фахівці установи працюють в режимі максимального сприяння цій категорії населення в реалізації їх конституційного права на отримання земельних наділів. Проте також слід підкреслити, що діяльність в цьому напрямку має відбуватися відповідно до вимог чинного законодавства, інакше це призведе до негативних наслідків, а в окремих випадках і зловживань в цій сфері. Дана робота є копіткою і потребує глибоких знань у сфері землевпорядкування й землевідведення, а також уважності, вимогливості й скрупульозності.

Наприклад, несумлінні фахівці вводять в оману громадян щодо місця розташування земельної ділянки, стану розробки документів. Ми не можемо погодитися з фактами недобросовісного виконання розробниками документації вимог щодо проектування земельних ділянок, що призводить до нераціональної організації території, розроблення проектів землевпорядкування у конфігурації, що не відповідає призначенню та принципам землеустрою та унеможливлює використання таких земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства.

Усі перелічені проблеми Головне управління Держгеокадастру у області намагається вирішити у співпраці з представниками територіальних громад. Вживаються усі необхідні заходи для реалізації прав на земельні ділянки для учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих учасників АТО.

Ця робота має позитивні результати. З початку запровадження ініціативи про забезпечення земельними ділянками, учасники АТО отримали 2782 дозволи на площу 4853 га щодо відведення земельних ділянок. Майже всі – для ведення особистого селянського господарства. З цієї кількості дозволів затверджено 1078 проектів землеустрою на загальну площу 1938 гектарів. Найбільше у Кіровоградському районі – 259 земельних ділянок на 448 га.


"ВК" у PDF