Світловодський район
Суспільство

Володієш інформацією — володієш ситуацією!

Володієш інформацією — володієш ситуацією!
З 1 січня 2016 року пенсії в Україні призначають лише за даними персоніфікованого обліку, тобто для нарахування пенсій не враховуватимуть заробітну плату за періоди страхового стажу до 1 липня 2000 року.
Якщо раніше для обчислення пенсії брали всі дані із системи персоніфікованого обліку та, окрім цього, майбутній пенсіонер міг принести довідку про заробітну плату за 60 місяців підряд до 2000 року, то з 1 січня 2016-го року актуальною є лише інформація із системи персоніфікованого обліку.

Що означає поняття "персоніфікований облік"? Із липня 2000 року в країні було створено унікальну систему, яка обліковує відомості про всіх застрахованих осіб, інакше кажучи, про всіх працюючих і самозайнятих осіб. На сьогодні кожен, хто працює, має персональну облікову карту в системі персоніфікованого обліку, у якій за весь період трудового життя накопичуються відомості, що потім і є основою для обчислення пенсії.

Які ж дані містяться в системі персоніфікованого обліку? Це:

- перелік страхувальників, які подають про вас відомості в систему персоніфікованого обліку;

- за кожний місяць, починаючи з 2000 року, інформація про кожну застраховану особу щодо суми заробітку, з якої сплачено страхові внески, кількості днів для стажу, відмітки про сплату пенсійного/єдиного внеску. Також загальні показники за кожен рік помісячно: загальна сума заробітку, з якого сплачено страхові внески (усього та в межах максимальної величини), страховий стаж;

- відомості про спеціальний (пільговий) стаж і про стаж, який зараховують без сплати страхових внесків (БСВ) за страхувальниками та за роками.

Якщо такі дані є, то виникає логічне запитання: як із ними можна ознайомитися та як перевірити свої сплачені страхові внески? Найпростіше це зробити, зареєструвавшись на електронному порталі Пенсійного фонду (http://portal.pfu.gov.ua).

Консультації можна отримати в управлінні Пенсійного фонду України в м.Світловодську та Світловодському районі за адресою: м.Світловодськ, вул. Димитрова, 1-В, кімната 211, або за телефоом: 3-23-19.

Довідково: з 1 січня 2016 року відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" довідка про заробітну плату за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року враховується для обчислення пенсії лише в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, та за умови підтвердження довідки первинними документами (стаття 40 Закону).

"ВК" у PDF