Світловодський район
Суспільство

«...Лежить розкидана і мерзне Козацька слава на снігу»

«...Лежить розкидана і мерзне Козацька слава на снігу»
У п’ятницю, 29 січня, у районній бібліотеці відбувся захід присвячений вшануванню Героїв Крут.
На інформаційну годину «Трагедія Крут : крізь призму минулого і сучасного» завітали заступник голови Світловодської районної державної адміністрації Похілов В.О., начальник відділу культури і туризму Світловодської РДА Середенко М.В. Серед присутніх були працівники районного будинку культури Ольга Тітова, Наталія Сергієнко Надія Татарнікова, Катерина Бутенко, методист з декоративно – ужиткового мистецтва Ксенія Бондаренко, провідний методист Сергій Гайдук, працівники з районної бібліотеки Людмила Путіліна, Тетяна Петренко.
З словом про події Крутянської трагедії виступив заступник голови районної державної адміністрації Володимир Похілов, бажаючи присутнім пам’ятати усіх загиблих Героїв молодої Української держави та миру в теперішній Україні.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять молодих борців за волю України полеглих під Крутами.

У перебіг заходу пролунав вірш Надії Лан «Героям Крут», присутні слухали історичні довідки й спогади про трагічні події, переглянули фотознімки учасників бою під Крутами на одно іменній тематичній полиці вислову Віктора Терена. Ведуча познайомила гостей з бібліографічною довідкою про загиблого Героя Крут, нашого земляка Володимира Шульгина.

«Юнацький запал, героїзм та любов до України повів студентів у нерівний бій із ворогом. І хоча трьохтисячне військо супротивника було досвідченішим та набагато краще озброєним, нашим героям все ж вдалося тримати оборону цілих три дні і не допускати більшовиків до Києва.

Дорогою ціною дався подвиг полеглих під Крутами юнаків, але ми пам’ятаємо і шануємо їх вчинок. На жаль, герої вмирають, але пам'ять про них житиме вічно», закінчила свій виступ Тетяна Гуріна, яка на останок запропонувала присутнім перегляд документальної стрічки «Україна - забута історія - Крути - Молода кров».

«...Лежить розкидана і мерзне Козацька слава на снігу»

Після перегляду стрічки Микола Середенко нагадав, що нинішня учнівська молодь повинна пам’ятати подвиг юних Героїв, а такі патріотичні документальні відео мають переглядатися й у школах.

Для тих, хто хоче дізнатися правдивої історії про перебіг бою під Крутами, у районній бібліотеці можна ознайомитися з виданням : «КРУТИ – Збірка пам’яті Героїв Крут – Київ, видавництво «СМОЛОСКИП», 2008 р., переглянути фото матеріали та історичні довідки.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF