Олександрівський район
Суспільство

Е-Екологія застерігає від ялинкового браконьєрства

Е-Екологія застерігає від ялинкового браконьєрства
Наближаються Новорічні та Різдвяні свята. Діти чекають на подарунки від казкового Діда Мороза, дорослі планують відпочинок та активно шукають відповідну атрибутику для повноцінного оформлення власних осель: ялинки, різдвяні вінки, новорічні гірлянди тощо.
Однак не для всього, оточуючого нас світу, ці дні є святковими… Про це ми сьогодні і поговоримо!

Як повелося здавна, обов’язковим елементом декорації святкового столу у Новий рік є пишна ялинка. Мало хто задумується над тим, скільки часу потрібно зерняті, щоб перетворитись у ту красуню, яка милуватиме Ваш погляд всього декілька неділь, а потім буде викинута на смітник… І так з року в рік!

Природоохоронний актив е-Екології чудово розуміє бажання кожного прикрасити власну оселю та подарувати власній сім’ї, особливо дітям, свято. Але в той же час, ми переконані, що зробити це можна набагато простіше не завдаючи непоправної шкоди довкіллю і тому, підготували на Ваш розгляд декілька простих варіантів, якими Ви можливо скористаєтесь, і в кінцевому результаті – всі наступні роки, а не декілька неділь, будете з гордістю згадувати свій вчинок, демонструвати його власним дітям і милуватись тим, що Ви створили власними руками.

Варіант №1. Не знищуйте, а створюйте!

На нашу скромну думку, для того щоб подарувати хвилини радості і щастя власним діточкам, які безперечно із захопленням очікують на мить, коли можна буде спостерігати зелену красуню, зовсім необов’язково зрубувати її під корінь і тягти до хати. Тільки уявіть, наскільки більшим буде їх захоплення, якщо ми – дорослі, замість того щоб хильнути зайву чарку 31 грудня чи 1 січня організуємо їм виїзд до лісу! Всю красу можна буде оцінити наживо, а крім того, Ви можете навіть самі посадити маленьку ялиночку, на якійсь відомій тільки Вам галявині, та з року в рік, у Новорічні години, приїздити до неї і спостерігати за тим, як Ваша ялиночка зростає разом з Вашими дітьми.

Варіант №2. Скористайтесь результатами науково-технічного прогресу!

Чудово розуміючи, що не в кожного, особливо місцевого, жителя є можливість вибратись на природу у Новорічні свята, ми все ж вважаємо, що для створення святкової атмосфери у власній домівці необов’язково нищити зелені насадження. Зараз у магазинах пропонується дуже багато альтернативних варіантів, як то штучні ялинки найрізноманітніших кольорів та розмірів. Зрозуміло, що дуже хочеться також відчути справжній хвойний запах, однак для цього буде достатньо всього декілька гілочок живого дерева. Зрозуміло, що ламання гілок дереву користі не принесе, але ж і не знищить багато років старання матінки природи, яка зростила це дерево і подарувала його людству. Шукаймо компроміси і живемо в гармонії.

Варіант №3. Святкуйте відповідально в межах Закону!

Якщо ж у Вас, з якихось причин, вже зовсім не має можливості виїжджати на природу, а штучна ялинка не може задовольнити Ваших потреб – наполегливо рекомендуємо Вас скористатись послугами відповідних лісових господарств, що здійснюють реалізацію хвойних дерев у відповідності до затверджених об’ємів вирубки. За частину коштів, зібраних від реалізації новорічних ялинок, працівники лісгоспів наступного року будуть знову висаджувати нові дерева, компенсуючи таким чином втрати довкілля.

Ось ці, прості кроки, могли б дуже суттєво допомогти у збереженні довкілля для кожного з нас, але остаточний вибір тільки за Вами, шановні читачі. Хочемо заздалегідь подякувати тим, хто зрозумів наскільки важливе бережливе ставлення до оточуючого світу, підтримує ініціативи е-Екології і більше не ходитиме до лісу, щоб знищувати красу нашої спільної домівки.

Для тих, хто все ж не може втриматись і має непереборне бажання рубати, пиляти, трощити красуні-ялинки, інспектори з охорони довкілля е-Екології приготували новорічну акцію: Зрубай ялинку – отримай штраф! Детальніше, з умовами акції, всі порушники можуть ознайомитись у статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Крім того, «оптовим клієнтам» природоохоронці зможуть запропонувати додаткові «призи» та «бонуси», передбачені Таксами для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу підприємствами, установами, організаціями та громадянами незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев і чагарників до ступеня припинення росту, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 23 липня 2008 р. №665.

Отже на природу – тільки за позитивними враженнями!

З повагою,

Природоохоронний актив Громадської організації е-Екологія

"ВК" у PDF