---
Суспільство

У Знам’янці Другій з’явився молодіжний простір

У Знам’янці Другій з’явився молодіжний простір
За п’ять днів, 25-29 червня, тридцять молодих людей із дев’яти областей України спільно впорядкували молодіжний простір у селищі Знам’янці Другій Знам’янської міської ради Кропивницького району.
Тепер молодим людям зі Знам’янки Другої та їхнім гостям буде де збиратися для спілкування та активного дозвілля. До їхніх послуг дві кімнати в адмінбудівлі, які більше не стоять закинуті і порожні. Їх відремонтували в рамках всеукраїнської програми ВідНОВА:UA. Зокрема замінили проводку, відремонтували стіни, стелю і підлогу, придбали меблі, екран і проєктор.

Роботи під керівництвом фахівців та наставників виконували тридцять юнаків і дівчат із міст Житомира, Запоріжжя, Кобеляк Полтавської області, Одеси, Первомайська Миколаївської області, Умані Черкаської області, Харкова, Чернігова, села Рогані Харківської області та самої Знам’янки Другої. Хтось вже мав досвід ремонтних робіт, хтось тільки вчився. Працювали бригадами, складні роботи, які потребували кваліфікації, виконували фахівці.

Простір вийшов за межі приміщення: майданчик біля будівлі облаштували лавами, які виготовили з піддонів.

Молоді люди не тільки працювали, а й знайомилися з громадою, відвідували майстер-класи, тренінги, екскурсії, загальноміські заходи. На одному з таких почули пісню про Знам’янку — і вона стала улюбленою для всіх. Це хлопці і дівчата продемонстрували прямо під час інтерв’ю, тут же заспівавши її гуртом, та розповіли про свою улюблену фішку — щодня під час поїздок співати українські пісні.

Як зазначили учасники, подавали заявки на участь саме через вдалу комбінацію можливостей: і досвід, і спілкування, і мандрівки. Віталій Зайченко, голова громадської організації «Енергія молоді» (м. Знам’янка), яка виграла грант і стала регіональним координатором програми в громаді, підтвердив:

— За умовами проєкту програма на місцях має базуватися на трьох ключових складових: міжкультурний діалог, відновлювальні роботи і освітній компонент. Запевняю, ми це забезпечили.


Дев’ятнадцятирічний Анатолій з Первомайська Миколаївської області минулого року вже брав участь у ВідНОВА:UA, працюючи в Сумській області. Це був позитивний досвід, тому приїхав допомогти сусідній Кіровоградщині:

— Хочеться приїжджати на такі заходи ще і ще, щоб знайомитися та допомагати громадам. Крута можливість, щоб твоя ідея втілилася матеріально і продовжувала служити іншим. Поки я навчаюся — не можу піти до війська, але допомагаю країні у такий спосіб.


Дев’ятнадцятирічна Світлана з Одещини, яка проживає в Києві, минулого року працювала на Івано-Франківщині, де познайомилася з іншими учасниками і підтримує з ними зв’язок. Це корисно і для дружнього спілкування, і допомагає в її журналістській роботі. Цікаві знайомства очікували на неї і в Знам’янці Другій.

Тридцятирічна Олена у Знам’янці вдруге. При першому відвідуванні у дівчини було всього чотири години між електричками. Нинішнє детальне знайомство відкрило їй Знам’янщину і дало розуміння, що невеликі українські міста є цікавими для подорожей.

Національна програма ВідНОВА:UA триває третій рік. Цього року для молодіжного обміну відібрали 24 команди, серед яких і команда Знам’янщини. Усі деталі участі та проведення були узгоджені між місцевою владою та організаторами. Місцем для облаштування молодіжного простору обрали саме селище Знам’янку Другу, бо тут не було подібних місць для молодь. Місцеві координатори програми стратегічно передбачили, що розвиток молодіжного руху має відбуватися не лише в центрі громади, а й в усіх її куточках, створюючи своєрідну мережу. Участь у ВідНОВА:UA допомогла втілити цю ідею.
У Знам’янці Другій з’явився молодіжний простір
У Знам’янці Другій з’явився молодіжний простір

"ВК" у PDF