---
Суспільство

Медикиня Людмила Кругленко з Онуфріївки отримала відзнаку "Заслужений лікар України"

Медикиня Людмила Кругленко з Онуфріївки отримала відзнаку "Заслужений лікар України"
Нагрудний знак і посвідчення «Заслужений лікар України» 15 лютого отримала Людмила Кругленко — головна лікарка КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Онуфріївської селищної ради» (Олександрійський район) та голова Онуфріївської філії Кіровоградської обласної організації Товариства Червоного Хреста України. Відзнаку медикині вручив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, який перебував у Кропивницькому з робочою поїздкою.
Звання «Заслужений лікар України» присвоєно Людмилі Кругленко Указом Президента України від 17 червня 2022 року з нагоди Дня медичного працівника, а відзнаку та посвідчення вручили тільки зараз. На думку медикині, вручити саму нагороду не було змоги через повномасштабне вторгнення Росії в Україну і були більш важливі питання. Тож це зробили, як тільки з’явилася нагода. 

Людмила Кругленко наголошує, що це високе звання — визнання її роботи, а також роботи двох колективів, які вона очолює: комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Онуфріїської селищної ради» (далі — Центр) та Онуфріївської філії Кіровоградської обласної організації Товариства Червоного Хреста України. 

Привітавши лікарку з нагородою, дещо розтягнутою в часі, «Вісник Кіровоградщини» принагідно поцікавився, чи відбувся за ці майже два роки подальший розвиток медицини та гуманітарної допомоги в Онуфріївській громаді. Ось що розповіла Людмила Кругленко. 

Серед досягнень, які мала Онуфріївська громада у галузі медицини станом на 2022 рік, були новозбудована амбулаторія у селі Зибковому, отримані чотири службові автомобілі, перший в області черговий кабінет невідкладної медичної допомоги, друге місце в Україні по кількості щеплених проти COVID-19, а також відроджена діяльність Товариства Червоного Хреста України на Онуфріївщині. 

З того часу змінилося немало. Зауважу, що не відбулося реорганізації чи скорочення персоналу Центру. Натомість наш Центр розширив свої медичні послуги, уклавши відповідні договори з Національною службою здоров'я України .

Якщо два роки тому ми мали тільки один пакет медичних послуг — «Первинна медична допомога», то на сьогодні маємо ще три. Це «Супровід і лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги», «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» і «Мобільна паліативна медична допомога дорослим і дітям». 

Вкотре поповнився автопарк. У листопаді 2023 року ми отримали автомобіль Mercedes Benz Vito від громадської організації Nova Ukraine, на якому можемо транспортувати хворих.

Як результат співпраці Центру і Товариства Червоного Хреста Данії, із грудня 2022 року до 15 березня цього року в громаді працює одна з чотирьох в області мобільних медичних бригад. Це річний проєкт, який фінансують данці. У його рамках наданий службовий автомобіль та оплачується робота медичної бригади, яка здійснює виїзди у населені пункти громади з лікарсько-консультативною метою і безоплатно видає ліки для амбулаторного лікування. Це особливо важливо для віддалених громад, де немає лікарів. 

Якщо два роки тому Онуфріївська організація Товариства Червоного Хреста України складалася з мене, мого чоловіка і декількох моїх колежанок, то на сьогодні вона вже налічує близько 30 співробітників і волонтерів. Також ми змінили статус і є Онуфріївською філією Кіровоградської обласної організації Товариства Червоного Хреста України. Діємо за багатьма напрямами роботи, над впровадженням яких працюємо вдвох: я як голова і фахівчиня з розвитку організацій і волонтерства Анна Бойко. 

Продовжуємо працювати за напрямом «Видача гуманітарної допомоги» та впровадили нові напрями. Так, напрям «Догляд вдома» дає змогу 9 соціальним працівникам обслуговувати 49 підопічних на території громади. Завдяки напряму «Перша допомога» маємо можливість проводити тренінги з видаванням сертифікатів і навчати охочих надавати першу допомогу до прибуття лікаря. У рамках напряму «Гуманістична освіта» наші волонтери проводять освітні сесії по школах громади, а завдяки мінігрантам заклади освіти придбали пральні машини, бойлери, спортивний інвентар. Данський Червоний Хрест підтримав нашу ініціативу і незабаром в Онуфріївці запрацює молодіжний простір, в якому збиратиметься молодь, аби спілкуватися та активно проводити дозвілля. Напрям «Психосоціальна підтримка» передбачає неформальну роботу з дорослими і дітьми. Напрям «Зміцнення здоров'я громад» дозволяє волонтерам проводити просвітницькі заходи в Інституті третього віку, геріатричному пансіонаті, територіальному центрі та інших колективах. 

Також тепер при організації функціонує пункт прокату реабілітаційних засобів, де за потреби можна взяти милиці, палички, ходунки, крісла колісні за визначеними тарифами.

Усе це вдалося реалізувати завдяки підтримці селищної ради, меценатів. 

Я щиро вдячна депутату Верховної Ради України Олесю Довгому, який працює в нашому окрузі, який дотичний до проблем медичної галузі громади та вчасно реагує на виклики часу, депутату Верховної Ради України, голові Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайлові Радуцькому, а також міністру охорони здоров’я України Вікторові Ляшку, які визнали мою роботу і вирішили її відзначити почесним званням «Заслужений лікар України». Дякую своїй родині за натхнення та підтримку і вірю в те, що мої покійні батьки теж десь у засвітах пишаються моїми досягненнями, бо знали мою настирливість щодо вибору професії.

Хочу, щоб мій приклад підсилив енергію тих, хто не стоїть на місці і прагне розвитку.

"ВК" у PDF