---
Суспільство / Благодійність

Деріївська спільнота "З турботою про наших захисників" діятиме до перемоги

Деріївська спільнота "З турботою про наших захисників" діятиме до перемоги
Без малого два місяці у селі Деріївці Онуфріївської громади Олександрійського району діє волонтерська спільнота «З турботою про наших захисників». Жінки готують і передають їжу в найвіддаленіші, найгарячіші точки, аби захисники та захисниці відчули турботу тилу та мали змогу змінити армійську їжу на домашню. 
Уперше деріївські господині за ініціативою односельчанки Лариси Соколової зібралися 8 грудня минулого року і з того дня готують майже щодня. На сьогодні до ініціативи долучилися до 20 жінок, серед яких домогосподарки, касирки, фельдшерки, пенсіонерки. Але день на день не приходиться: коли четверо прийдуть, коли п’ятнадцятеро — в залежності від обсягу роботи і можливостей кожної. 

Спеціалізуються на приготуванні їжі тривалого зберігання. Готують та консервують в автоклаві гречану та горохову каші із м’ясом домашньої птиці, голубці, солянку, тушонку, тефтелі, рибу. Поки холодно, відправляють ті страви, які буде неможливо відправити влітку: холодець, олів'є, шубу. Також смажать котлети та налисники, печуть пиріжки.

Діють завдяки підтримці односельців. Допомагають фермери, кожна з рибних баз надала рибу. Небайдужі люди передають 50, 200, 500 гривень — хто скільки може. Приносять і продукти — в кого що є. 

Пенсіонерка Лідія Старікова із сусіднього села Куцеволівки попри непросту сімейну ситуацію віддала для готування новий таганок і виділила з пенсії 200 гривень. А тепер передає для кожної відправки власноруч в’язані шкарпетки, а в кожну пару вкладає шоколадку. 

Продукти від Благодійного Фонду «Можемо Разом» господиням привезла помічник-консультант народного депутата України Олеся Довгого Марія Басараб. Планують, що чай і тушонку вкладуть у посилки, а на олії готуватимуть смаколики.

Деріївська спільнота "З турботою про наших захисників" діятиме до перемоги

Староста села Руслан Яцина та комунальне підприємство «Придніпров'я» не тільки забезпечують дровами для опалення хати, в якій збираються волонтерки, а й рубають їх.

Завдяки сім’ї Олександра і Любові Куцеволів, які живуть по сусідству, жінки приходять у вже натоплені стіни. Також подружжя по-сусідськи допомагає з усім, що нагально потрібно, та надає свій автоклав для консервувавння. Надають автоклави й Федір Іванник, Сергій Гриндак, Микола Охріменко, Олександр Грабовий. Це суттєва допомога: чоловіки приїжджають власним транспортом, забирають банки і в себе в господарствах завантажують автоклави, чим полегшують роботу жіночої команди. 

У Збройних силах України служать багато односельців, тож їжу відправляють їм. Але не тільки. В онуфріїських групах у соцмережах повідомили: «Хто потребує — звертайтеся». Передають і через волонтерку зі Світловодська Дарію Ільїну. Незабаром знайомитимуться для співпраці з новими волонтерами. 

Односельці розробили логотип, яким тепер маркують передачі, в кожну з яких вкладають малюнки деріївських ліцеїстів. 

За майже два місяці волонтерська спільнота «З турботою про наших захисників» відправила понад тридцять посилок та передач, а також допомогла з продуктами підрозділу, який прибув на ротацію. 

До всього 10 000 гривень передали Дарії Ільїній на придбання дрона. Бригада, в якій служать деріївці, потребує колеса на авто, тож передали їм кошти, аби частково закрити потребу. 

— Місцеві дякують за нашу роботу, а військовим приємно, що мають змогу їсти домашню їжу в складних польових умовах, де їм не до куховарства, — говорить волонтерка Лариса Соколова. — Для нас це найкраща нагорода. Ми не маємо великих можливостей, а от віддячити нашим воїнам і підтримати їх у такий спосіб нам під силу.

Працюватимемо до перемоги. Захисників і захисниць наших не покинемо. А після нашої перемоги накриємо великий стіл і зустрінемо їх. Ось такі ми люди. Нас ніхто не переможе!

"ВК" у PDF