---
Суспільство

Світловодськ конвертував майже 100 кілограмів кришечок у БПЛА

Світловодськ конвертував майже 100 кілограмів кришечок у БПЛА
Наприкінці липня світловодська волонтерка Єлизавета Донець, чоловік якої служить в лавах Збройних сил України, вирішила долучитися до всеукраїнської ініціативи зі збору кришечок з харчового пластику. Днями відбулася перша відправка. Небайдужі жителі громади за два місяці зібрали 99,3 кілограмів сировини. Акція триває, тож волонтерка закликає підтримати збір.
Детальніше читайте у нашому інтерв’ю з Єлизаветою Донець.

— Питання екології та відповідального споживання мене цікавило завжди. Тому, коли я випадково дізналася про ініціативу "Крила" благодійного фонду "О.В.Е.С." під девізом "Ворогам — кришка!" про збір кришок від харчового пластику, одразу вирішила долучитися до акції як волонтерка від Світловодської громади. Тим більше, що суть акції полягає в тому, що пластик здають на переробку, а отримані кошти переказують на закупівлю БПЛА українського виробництва для підрозділів Збройних сил України. Налаштована була рішуче, адже мала позитивний досвід організації збору матеріалів для виготовлення окопних свічок.

Для початку ознайомилася із схемою збору і на особистій сторінці у соцмережі виставила такий собі тизер про ініціативу збору кришечок і повідомила, що планую долучитися. Підбадьорливим сигналом були відгуки друзів:

"Є кришки, куди нести".


Пункти прийому відкрили у магазинах і офісах, де працюють мої знайомі. Я ще жартувала, що перший список пунктів збору — це мапа моїх друзів. Про частину місць збору допомогла домовитися волонтерка Анастасія Цвень, яка минулого року теж організовувала збір матеріалів для окопних свічок.

Згодом долучилися власники кафе та інші підприємці. Загалом на сьогодні відкрито 14 пунктів. Приємно, що до ініціативи долучилися жителі села Миронівки Світловодської територіальної громади, які за два тижні зібрали пів мішка кришечок.

Я вдячна всім, хто погодився, а тим паче сам запропонував відкрити пункти збору. Впевнена, що без цієї мережі результат був б значно менший.

Світловодськ конвертував майже 100 кілограмів кришечок у БПЛА
Світловодськ конвертував майже 100 кілограмів кришечок у БПЛА

Ініціатива у Світловодську стартувала наприкінці липня. За півтора місяця вдалося зібрати десять мішків кришечок, це без малого 100 кілограмів. Їх днями я особисто відправила на переробку. Через Nova Poshta Humanitarian доставка безкоштовна, єдина умова: посилка має бути вагою від 20 кілограмів. Кошти отримує напряму благодійний фонд "О.В.Е.С.", вони ж і купують БПЛА.

Світловодськ конвертував майже 100 кілограмів кришечок у БПЛА
Світловодськ конвертував майже 100 кілограмів кришечок у БПЛА

Розумію, що приєднатися до всеукраїнської ініціативи від імені цілого міста — це ще й відповідальність. Тому ми з мамою, Наталією Сідненко, перебираємо всі кришки, частину миємо, викидаємо всі ті немислимі речі, що кидають до збору. Це не найприємніший процес. Тому я закликаю ще раз здавати лише чисті кришки, без залишків харчових продуктів, паперу, гуми тощо.

Світловодськ конвертував майже 100 кілограмів кришечок у БПЛА

Підходять кришки від пляшок з-під напоїв всіх розмірів, кришки від питних йогуртів, соків, кетчупів, майонезів, пластикові корки від шампанського. Це все. Ні котушки від ниток, ні деталі конструкторів Lego, ні ковпачки від ручок, а тим більше ковпачки від мийних засобів категорично не підходять. Знаходили серед кришок навіть батарейки. Батарейки треба здавати у спеціально визначених для цього місцях для подальшої утилізації, а не викидати як сміття у спеціалізований збір на дрони.

Було б добре перевести збір кришечок в добру звичку, яка привчає до відповідального споживання й утилізації. Всеукраїнська акція триває до кінця війни, можливо, після перемоги продовжать збір кришечок на придбання протезів для військових, як це було раніше. Початок збору саме на безпілотники благодійний фонд "О.В.Е.С." оголосили близько двох місяців тому — і на зараз вже придбали перші дрони. Деталі про це вони оприлюднять дещо пізніше з метою безпеки.

Це лише здається, що це якийсь непотріб — ті кришки, а насправді що є простішим, ніж конвертувати їх у відчутну допомогу Силам оборони України. Закликаю жителів усієї громади долучитися до акції. Лише об’єднавшись ми зможемо здолати спільного ворога, ще й зберегти довкілля!

Світловодськ конвертував майже 100 кілограмів кришечок у БПЛА

"ВК" у PDF