Світловодський район
Інтерв’ю / Спорт

"Хороший тренер має стати батьком вихованцям", — Рудольф Матвєєв

"Хороший тренер має стати батьком вихованцям", — Рудольф Матвєєв
Тренер з дзюдо Рудольф Матвєєв 31 рік вчить дітей бойовій майстерності у Світловодській КДЮСШ №1. Імена його вихованців часто фігурують на шпальтах нашого видання як чемпіони та призери змагань. До Дня фізичної культури і спорту ми поспілкувалися з Рудольфом Михайловичем про власні досягнення у спорті, досягнення вихованців та дізналися, яким, на його думку, має бути хороший тренер.
— Народився в Чуваші (Росія) у 1966 році, — розповідає Рудольф Матвєєв. — Почав займатися дзюдо у четвертому класі. У 1983 році став чемпіоном на чемпіонаті Росії в Барнаулі, виконав норматив майстра спорту з дзюдо. Згодом був запрошений тренуватися у Київ до майстра спорту міжнародного класу Юрія Анатолійовича Сейфуліна. З Києва переїхав у Кропивницький і вступив у педагогічний інститут імені Володимира Винниченка на факультет фізичного виховання. У 1984 році став чемпіоном на молодіжному чемпіонаті України з дзюдо у Нікополі, у 1985 навчання перервала служба в армії, вдалося закінчити інститут у 1989 році. Через рік приїхав у Світловодськ, сподобалося місто і вирішив тут лишитися, влаштувався на роботу тренером у ДЮСШ. Займалися з дітьми у підвальному приміщенні. Досі, коли прохожу повз нього, відчуваю ностальгію.

— Що вам найбільше подобається в роботі?
— Подобається бачити результат своєї праці: коли маленькі хлопчики дорослішають і стають достойними чоловіками. Задача цього виду спорту — виховати характер, силу волі, терпіння, витривалість. Вчу ніколи не здаватися і боротися до останньої секунди. Дзюдо виховує толерантності, вчить поважати старших, менших, суперників. Як мантру повторюю дітям, що не можна застосовувати силу проти слабших, наші вміння для того, щоб захищатися.

— Які якості повинний мати тренер?
— Тренер має бути хорошим психологом і зуміти стати дітям батьком, без цих вмінь сенс занять втрачається. Я роблю усе можливе, щоб бути для них прикладом, зокрема не маю шкідливих звичок. На заняттях усе проговорюю, пояснюю, вчу дисципліні, порушники додатково віджимаються, підтягуються, качають прес. Кожна дитина має розуміти, для чого вона прийшла на тренування і мати бажання стати бійцем і хорошою людиною.

— Чи є серед ваших вихованців дівчата?
— З дівчатами не працюю принципово, вважаю, що дівчина має бути дівчиною, лишатися граціозною, а дзюдо та інші силові види спорту роблять дівчат жорсткими.

— Поділіться успіхами ваших спортсменів.
— Я виховав майстрів спорту України із дзюдо: Євгеній Лозовий став другим на чемпіонаті світу в Португалії, був третім на чемпіонаті Європи в Болгарії; Кирил Веселовський — багаторазовий призер, чемпіон України, Польщі, Америки; Василь Сампан — багаторазовий чемпіон України, володар Кубку Європи, чемпіон Іспанії; Юлія Баранова — чемпіонка України; серед майстрів спорту Дмитро Богдан, Едуард Арделян, Віталій Головченко; серед кандидатів в майстри спорту — Марк Курятник, Сергій Григоренко, Артем Бібіков. Нині чемпіоном України є Станіслав Рибін. Мої тренування відвідують понад шістдесят вихованців.

Ми вітаємо Рудольфа Матвєєва з Днем фізичної культури й спорту і бажаємо зростити ще більше чемпіонів, майстрів спорту та просто хороших людей.

"Хороший тренер має стати батьком вихованцям", — Рудольф Матвєєв

"ВК" у PDF