---
Інтерв’ю

Наталія Чирочка: «Покликання кожного юриста — захист прав громадян!»

Наталія Чирочка:  «Покликання кожного юриста — захист прав громадян!»
Щорічно, 8 жовтня, в Україні відзначається День юриста. Сьогодні героїня нашої рубрики «Люди про людей» — адвокат, яка співпрацює з громадською приймальнею народного депутата Олеся Довгого Наталія Чирочка (на фото).
Наталія Вікторівна добре відома нашим читачам, адже саме вона надає відповіді на юридичні запитання, які надходять до редакції газети «Вісник Кіровоградщини» та розповідає про «Правила правової поведінки».

— Наталіє Вікторівно, а чому Ви вирішили працювати саме в юридичній галузі?
— Не буду казати, що мріяла про цю професію з дитинства, серед мого оточення навіть не було нікого, хто б професійно був пов’язаний з юриспруденцією. Проте обираючи вищій навчальний заклад, я не помилилась. Права і обов’язки, законність і справедливість ніколи не були для мене просто словами, це ті категорії, без яких я не уявляла і не уявляю собі гармонійного суспільства.

— А яким бачите своє покликання?
— Покликання кожного юриста — це правова допомога і захист прав. Особисто я — прихильник саме первинної правової допомоги та юридичних консультацій, тобто «докризових» заходів. Я за те, щоб люди спочатку дізнавалися про свої права та обов’язки, а вже потім ставали учасниками будь-яких правових відносин. Приміром, якщо вони збираються укласти договір — то, перш за все, повинні з’ясувати умови цього договору, наслідки його невиконання, а вже потім ставити свій підпис.

— А де Ви отримували юридичну освіту?
— Я сама харків’янка. У Харкові я народилася, навчалася, і у Харкові ж закінчила юридичну академію імені Ярослава Мудрого, факультет підготовки кадрів для органів прокуратури. Маю також освіту магістра в галузі державного управління і досвід роботи в органах місцевого самоврядування завдяки роботі у виконавчому комітеті Харківської міської ради. Але моє бажання бути незалежним юристом перемогло, тож нещодавно я отримала свідоцтво на право зайняття адвокатською діяльністю.

— А як потрапили з Харкова до Світловодська?
— Дуже просто — вийшла заміж за світловодчанина.

— З якими питаннями найчастіше до Вас звертаються у Світловодську?
— Здебільшого люди звертаються за юридичною консультацією та допомогою із земельних питань, з питаннями, пов’язаними з невиконанням кредитних договорів, порушенням прав споживачів при укладанні договорів купівлі-продажу або замовленні робіт чи послуг. Часто звертаються і за вирішенням сімейних справ, багато питань виникає під час розлучень — це і поділ майна, і виховання дітей, а інколи і позбавлення батьківських прав. На жаль, досить часто виникають спірні питання під час успадкування майна, особливо за відсутності заповіту або якщо він складений не на користь родичів.

— Вдається їм допомогти?
— Звичайно! Звертаючись за юридичною консультацією, людина, перш за все, починає розуміти свої права. Приміром, люди, які вперше звертаються до мене із земельних питань, часто не розуміють різницю між власником та користувачем земельної ділянки і які саме права вони мають, як реєструється і як виконується договір оренди земельної ділянки тощо. Взагалі, за моїми спостереженнями, близько 70 відсотків людей, які звертаються за юридичною допомогою, просто не знають свого статусу у правових відносинах — чи то споживачі товарів і послуг, чи то постраждалі від чиєїсь неправомірної поведінки.

— На яку саме допомогу можуть розраховувати люди, які звертаються до приймальні народного депутата України?
— На безкоштовні юридичні консультації з усіх галузей права. Часто, коли люди потрапляють у складні ситуації, вони приходять неодноразово і питають поради на кожному своєму кроці, і це правильно.

— Цим правом можуть скористатися лише світловодці?
— Ні, я надаю консультації мешканцям усього 102-го виборчого округу, до якого входять: Олександрівка, Онуфріївка, Новгородка, Знам’янка, Світловодськ та відповідні райони. У Світловодську я надаю консультації безпосередньо у приймальні, в інших районах — під час виїзних прийомів, про час і місце проведення яких ми повідомляємо попередньо, у тому числі й на сторінках газети «Вісник Кіровоградщини».

— Яким чином можна зв’язатися з Вами і потрапити до Вас на прийом?
— У громадській приймальні народного депутата України (м.Світловодськ, вул. Героїв України, 21) я приймаю за попереднім записом за телефоном: (097) 594 49 58. Як з адвокатом зі мною можна зв’язатись за номером: (096) 06 000 90.

— І, наостанок, будь ласка, поради від Вас нашим читачам.
— Приділяйте увагу документам, які ви підписуєте, і в будь-якій ситуації пам’ятайте, що ви маєте право на професійну правову допомогу. Хочу звернути увагу читачів: якщо вчасно звернутися за правовою допомогою, багато спорів можна вирішити в досудовому порядку.

— Дякую за розмову.
Наталія Чирочка:  «Покликання кожного юриста — захист прав громадян!»

"ВК" у PDF