Світловодський район
Інтерв’ю

Тетяна Головачова: «Ми спрацювали на відмінно!»

Тетяна Головачова: «Ми спрацювали на відмінно!»
Нещодавно підсумки своєї діяльності за 2016 рік підбила Світловодська централізована міська бібліотечна система,
яка наразі складається з центральної міської бібліотеки і чотирьох філій, розташованих у різних районах міста. Підсумовуючи основні результати, директор ЦМБС Тетяна Головачова зазначила: «Ми спрацювали на відмінно!».
І навела приклади реальних досягнень та здобутків бібліотечної системи у минулому році. З-поміж них — участь у різноманітних всеукраїнських і обласних проектах та конкурсах, як-то «Тріумф ідей», «Книгоманія», «Перлини Кіровоградщини» та інших, проведення кількасот заходів — зустрічей, конкурсів, виховних годин, тематичних лекцій та просвітницьких заходів, здобуті гранти та перемоги, робота клубів, а головне — тисячі відвідувачів, які щодня звертаються до бібліотечної
мережі.

Як же вдається бібліотечній системі, якій окремі можновладці пророкували закриття ще кілька років тому, в час сучасних технологій зацікавлювати читачів? Про це та інше — в інтерв’ю з Тетяною Головачовою.

Тетяна Головачова: «Ми спрацювали на відмінно!»

— Над чим сьогодні працює і як живе бібліотечна система Світловодська?

— Ми працюємо для всіх категорій населення — і тих, хто не уявляє своє життя без книги, і тих, хто віддає перевагу комп’ютеру. Тож, на вимогу часу, наразі ми об’єднуємо і традиційне обслуговування книгою, і розвиток нових інформаційних технологій, надаємо мешканцям міста безкоштовний доступ до освітньої, технічної та соціальної інформації з використанням Всесвітньої мережі Інтернет.

Ми проводимо різні заходи з нагоди свят та подій. Причому всі вони супроводжуються презентаціями або фото- чи відеоматеріалами, адже ми активно використовуємо сучасні мультимедійні технології, що додає цим заходам видовищності і яскравості, та надає змогу їх учасникам краще зрозуміти запропоновану інформацію. Усього впродовж року було проведено 436 різноманітних заходів.

— Які основні напрямки вашої діяльності?

— Одне з наших найважливіших завдань — участь у цікавих сучасних проектах, зокрема ми активно працюємо в програмі USAID «Муніціпальна енергетична реформа». У межах цього проекту ми проводимо просвітницькі заходи на актуальну сьогодні тему енергозбереження та енергоефективності.

Також цікавим і важливим напрямком нашої роботи є відкриття кіноклубу Docudays UA «New life». Завдяки участі й перемозі центральної міської бібліотеки у конкурсі проекту «Кампанія за права людини в Україні з використанням інструментів Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA», ми отримали право на демонстрацію документальних фільмів про права людини в кіноклубі Docudays UA «New life». Особливість цього проекту полягає у тому, що ми не просто переглядаємо документальні фільми, але й обговорюємо їх, залучаючи мешканців нашого міста до відкритого діалогу на тему прав людини.

Важливим напрямком діяльності є автоматизація бібліотечних процесів. Тобто, якщо раніше, у 2016 році, ми лише вибірково заносили книжки до електронного каталогу, то наразі кожна книга, яка надходить до бібліотеки, фіксується в електронному каталозі. Тож, невдовзі плануємо представити наш фонд на сайті бібліотеки. Ми також беремо участь у проекті кооперативної каталогізації, спільно з обласною бібліотекою імені Чижевського, в якій фіксуються періодичні видання, що друкуються на території області.

— Дійсно, це дуже зручно. А щодо електронних книг?

— Електронні книги — це поки що лише наша мрія...

— Взагалі, сьогодні бібліотечний фонд поповнюється новими книжками?

— Так, звісно поповнюється. Наразі це здебільшого українські книжки, які ми отримуємо за державною програмою «Українська книга». Це дуже гарні, яскраво ілюстровані видання, у тому числі для дитячої читацької аудиторії.

— Наскільки активно сьогодні читачі користуються вашими послугами?

— Лише впродовж минулого року нашими послугами скористалося 10 тисяч 313 користувачів, які відвідали бібліотеку 72 тисячі 104 рази, при цьому їм було видано 181 тисячу 213 примірників документів.

— Ви співпрацюєте з громадськістю міста?

— Звісно, у нас налагоджено тісну співпрацю і з навчальними закладами, і з закладами культури, і з державними установами, і з цілою низкою громадських організацій, як-то: Центр активної соціально-психологічної реабілітації інвалідів «Добрада», літературна студія «Літо», ГО «Просвіта», «Еліт», «Світловодська рада української інтелігенції» тощо.

— Які плани на цей рік?

— По-перше, продовжувати реалізацію започаткованих торік проектів, зокрема діяльність «Університету ІІІ покоління». Хочу зазначити, що ця форма роботи користується дуже великою популярністю у світловодців, тож, сьогодні ми розширюємо мережу наших факультетів. Наразі, крім вже існуючих факультетів комп’ютерної грамотності, англійської мови, основ медицини та здорового способу життя, ми започаткували в цьому році уроки духовності. У планах — факультет української мови.

До того ж, крім вже існуючих проектів, у яких ми успішно працюємо, нещодавно ми долучилися до Всеукраїнського проекту під назвою «Патрульна поліція», в межах якого ми будемо проводити просвітницькі заходи для молоді за участі працівників Нової поліції.

А ще — готуємося до 60-річного ювілею, який ми будемо відзначати у цьому році, і мріємо про нові комп’ютери та електронні книги.

"ВК" у PDF