---
Інтерв’ю

Значення і правила дотримання Великого посту

Значення і правила дотримання Великого посту
З понеділка, 27 лютого, починається Великий піст — найважливіший період у житті віруючих християн, який триватиме впродовж сорока днів, до 15 квітня, передвіщаючи велике і світле свято Великодня.
Навіщо потрібен піст людині та як правильно його дотримуватись? Сьогодні на ці та інші запитання відповідає протоієрей Віталій Коваленко.

— Чому Великий піст триває саме 40 днів?

— Число 40 відноситься до тих небагатьох знаменних чисел (3,7,9), котрі стали відомими у всьому світі із самої глибокої давнини, ще за дохристиянських часів. Число 40 було визначене самим Богом, явилося як назначена міра здійснення деяких подвигів ще за життя праотців, пророків. У всі часи, з початку миру, строк покаяння і виправлення грішників визначався числом 40 днів (Бут7,4,12,17; Ісх.34,28; Лев.12,1-6). В історії християнства число 40 священне. Сам Спаситель, виконуючи закон, у 40-ий день був принесений до храму, готуючись до проповіді Євангелія у світі, Він йшов до пустелі на 40 днів посту, після воскресіння Свого Він саме 40 днів залишався на землі до вознесіння на небо (Лук.2,22-23; Мф.4,2; Діян.1,3). Слідуючи великим прикладам, Свята Церква з самого початку освятила число 40: 40 днів роженьці, 40 день померлому, 40-денний піст.

— Навіщо людині потрібен піст?

— Піст — це час фізичного і духовного утримання. Він ніколи нікому не був у зло. Навпаки, під час посту з організму людини виводяться усі шкідливі речовини: шлаки, токсини, а якщо вірно поститися, нормалізується тиск, краще працює серце. Ти відчуваєш легкість, починаєш думати більше не за фізичне, а за духовне. Необхідний і корисний нам піст тілесний, адже він слугує умертвінню пристрастей, але піст духовний необхідний у тій мірі, що тілесний не може розділятися з ним. Більшість людей постяться тілом, але не постяться душею, більшість поститься від їжі, але не постяться від злих справ і помислів, тож яка тоді користь? Багато хто поститься через день, два і три, але від гніву, злопам’ятства і помсти поститися не хочуть. Справжній і прямий піст — це утримання від всякого зла. «Якщо покладаєш піст чреву своєму, то поклади його злим помислам і забаганкам своїм. Уклонися від зла й сотвори благо» (Пс. 33,15; 1 Петр.3,11). Ось християнський піст, якого Бог від нас потребує! І коли приступають до тебе біси зневіри, пристрасті, злопам’ятства, відчаю, гніву, ревності — звернися до Бога у молитві, проси сил на боротьбу і готуй постом плоть свою для перемоги, адже цей рід виганяється тільки постом і молитвою (Мф.17,21).

— Яку їжу дозволяється вживати під час посту?

— Цей піст строгий — дозволяється вживати їжу рослинного походження (овочі, фрукти, ягоди, гриби, мед, крупи), забороняється їжа тваринного походження (м’ясо-молочна, яйця), навіть рибу дозволяється вживати лише двічі: на Благовіщення та на Вербну неділю. Найбільш суворі тижні — перша і остання (страсна). У ці тижні люди намагаються максимально обмежити себе у їжі, дехто вживає лише хліб і воду. Рослинне масло (олію) дозволяється вживати тільки у суботу і неділю. Кожен має взяти благословення на піст у духовного наставника, а для укріплення духу необхідно відвідувати Церкву, богослужіння.

Ми дякуємо протоієрею Віталію Коваленку за надані відповіді, і бажаємо нашим читачам впродовж Великого посту оздоровлення фізичного і духовного!

"ВК" у PDF