Світловодський район
Інтерв’ю

Лариса Ляшенко: «Наш колектив — це люди, з якими можна мріяти й творити!»

Лариса Ляшенко: «Наш колектив — це люди, з якими можна мріяти й творити!»
Фактично жоден випуск «Вісника Кіровоградщини» не обходиться без публікації про заходи, що відбуваються у Світловодському міському Палаці культури. А все тому, що цей головний культурний центр Світловодська постійно радує та дивує своїх глядачів цікавими заходами і захоплюючими пропозиціями.
Прийшов час поспілкуватися з ідейним організатором цих незвичайних заходів, які розфарбовують буденне життя світловодців яскравими святковими фарбами — директором Палацу культури Ларисою Ляшенко. Тим більше, що для цього є важливий привід — п’ятиріччя з часу призначення Лариси Олександрівни на цю керівну посаду.

«Якщо чесно, навіть не віриться, що вже промайнуло п’ять років роботи на посаді директора — зізналася в інтерв’ю «Віснику Кіровоградщини» наша співрозмовниця. — А 12 січня виповниться вже 6 років, як я вперше прийшла на роботу в Палац культури. І я щиро вдячна тим людям, які цьому сприяли».

— Ви раніше мали досвід роботи в галузі культури?

— Скажу відверто, ні. Але раніше у мене була робота, пов’язана з реалізацією проектів для дітей та молоді, тому у мене була впевненість в тому, що я зможу впоратися з цією роботою. І я не помилилася. Майже чотири місяці я працювала режисером міського Палацу культури, а потім так склалися обставини, що художній керівник перейшов на іншу посаду, і начальник управління культури Надія Іванівна Клокар запропонувала мені стати художнім керівником Палацу. Я погодилася, а через деякий час, коли Анатолій Мусійович Сало — тодішній директор Палацу культури — пішов на пенсію, мене призначили спочатку виконуючою обов’язки, а згодом директором МПК. Так, 1 грудня 2011 року, я очолила міський Палац культури.

— Яка стрімка кар’єра! Ви вдоволені тим, як вона склалася?

— Так, я вдоволена. Я завжди з гарним настроєм йду на роботу, і так само, втомлена, але вдоволена, я повертаюся додому.

— Що вдалося зробити за ці п’ять років?

— Перш за все, за цей час ми змогли зберегти і примножити традиції Палацу. Ми поліпшили його матеріально-технічну базу. За цей час був оновлений одяг сцени, придбані нові костюми для наших творчих колективів, у тому числі національні. Лише за останній рік пошито 173 одиниці нових костюмів. Наразі у кожного нашого колективу, а їх у нас 16, є від 3-х до 5-ти комплектів нових костюмів.

Та найцінніше, що вдалося зробити — це згуртувати наш колектив! У нас дуже хороший, творчий, креативний і позитивний колектив, який працює на результат. Наш колектив — це люди, з якими можна творити, мріяти і досягати цілей!

— За ці п’ять років Ви змінилися, як керівник?

— Напевне, ні, адже з 31 року загального трудового стажу, який я маю, 24 роки я обіймала керівні посади. Це був і досвід роботи у молодіжних організаціях, і у громадських радах, і на посаді керівника громадської приймальні, коли в моєму підпорядкуванні було 95 юристів, і мені, людині без юридичної освіти, доводилося організовувати їх роботу, при цьому посідаючи перше місце серед громадських приймалень по Україні.

— Ваші дитячі мрії здійснилися?

— Я завжди знала, що моє життя буде цікавим. І, закінчуючи школу, я відчувала, що мене очікує щось особливе, але не знала, що саме. Тоді мене дуже вабила робота геологів, тож, я здобула освіту вчителя географії у Мелітопольському педагогічному інституті, і навіть встигла попрацювати вчителем географії, історії та суспільствознавства. У моїй трудовій діяльності була і робота педагогом-організатором у Млинківській школі, і в Світловодській ЗОШ №1, і в Центрі дитячої та юнацької творчості, і в «Молодій Гвардії», і в дитячих таборах у Словаччині та Болгарії, а після закінчення у 1994 році Вищої школи молодих політиків України — робота на посаді помічника-консультанта народного депутата України впродовж чотирьох скликань.

А скільки було фестивалів, конкурсів, різних зльотів! Мені все це дуже подобалося! Цікаво було і під час роботи в Криму, і тут, в управлінні молоді та спорту Світловодського виконавчого комітету, де я працювала під керівництвом Дарії Дмитрівни Ільїної.

Моє життя завжди було цікавим і яскравим, і я сподіваюся, що на цьому його сюрпризи не закінчаться, і мене чекає ще чимало цікавого!

— Я знаю, що крім своєї основної роботи, Ви любите готувати, пекти торти і займатися хенд-мейдом — плести, шити і виготовляти чарівних ляльок. До того ж наразі закінчуєте магістратуру на економічному факультеті Черкаського державного технологічного університету за спеціальністю бізнес-адміністрування. Як вистачає на все часу?

— У мене був прекрасний учитель у житті, це Людмила Леонтіївна Денисова — колишній Міністр соціальної політики України, у якої я працювала в організації «Прозора влада» з перерахунку пенсій пенсіонерам. Це людина, яка працює не 24, а 48 годин на добу, і ще 48 годин планує свою роботу. Це дуже непросто, але вона навчила мене так працювати. Мій робочий день починається зі складання планів на день, а закінчується підведенням підсумків.

— Які найближчі плани? Чим будете радувати світловодців у новорічні свята?

— Плани грандіозні! За два тижні до Нового року, з 16 по 30 грудня, ми плануємо провести 25 заходів. Це будуть як новорічні ранки, так і дитячі новорічні дискотеки. Ми пропонуємо платні послуги, адже маємо заробляти власні кошти для поліпшення матеріально-технічної бази Палацу культури та заходи з енергозбереження. Цього тижня отримуємо перші 50 світлодіодних енергозберігаючих лампочок, які купуємо за власно зароблені кошти, а усього ми їх плануємо придбати близько 200.

— Але ж ви проводите і благодійні заходи.

— Так, ми завжди це робили і будемо робити й надалі. Навіть перший новорічний ранок у цьому році — прем’єру прекрасного мюзиклу «Кришталеве серце», що відбудеться 16 грудня, ми проведемо для дітей соціальних категорій. Це буде наш подарунок цим діткам до Нового року.

Але не лише ми допомагаємо, але і нам допомагають. Так, у цьому році, завдяки підприємству «Гермес-Трейдінг» і його директору Юрію Скічку, придбана нова сучасна штучна п’ятиметрова ялинка. Ми вдячні за підтримку міській владі і особисто Ірині Щербині, управлінню культури і особисто його керівнику Надії Клокар, помічнику народного депутата Олеся Довгого Антону Пустовому, усім підприємствам і організаціям, які нас підтримують і з нами співпрацюють.

Ми вдячні за співпрацю ГО «Наше місто», а за інформаційну підтримку Інтернет-виданню «Світловодськ», газеті «Вісник Кіровоградщини», ВАТ ТРК «Веселка». Та найбільша подяка — нашим творчим колективам, які дарують свій талант усім мешканцям міста.

"ВК" у PDF