Знам’янський район
Інтерв’ю

Ноу-хау: опитування серед депутатів Знам’янської міської ради

Ноу-хау: опитування серед депутатів Знам’янської міської ради
Під час перерви на таємне голосування редакцією було проведене опитування міських обранців на тему «Наскільки важливо і принципово для депутата висловлюватися українською під час засідань міської ради?» Представляємо до Вашої уваги декілька відповідей.
Неля Данасієнко:

«Моє ставлення до української мови патріотичне. На жаль, не усі досконало володіють мовою, тому що багато закінчили школи та вузи, де викладалося російською. Щодо виступів та вираження думок на засіданнях сесії, головне, щоб вони були чіткими та зрозумілими. Сама я постійно удосконалюю мову. І вважаю, що державна мова має бути одна.»

Юрій Сопільняк:

«Володіння депутатом українською мовою вважаю обов’язковим. Але так склалося в нашому суспільстві, що цьому не надавалося вагомості, тому в кращому випадку наші депутати розмовляють «суржиком». На мій погляд, володіння рідною мовою – це принципове питання, яке потрібно поступово впроваджувати в життя.»

Микола Терновий:

«Вважаю, що для працівників державних установ говорити державною мовою має бути принципово. У повсякденному житті якою розмовляти – це власна справа, але не в установах.»

Наталія Тесленко:

«Кожен депутат має володіти українською мовою. Але я допускаю, коли обранець виступає і чітко хоче висловити свою думку, в цьому випадку, можна говорити російською. Тим паче, наше місто завжди було російськомовним. Хоча за багато років незалежності люди могли б оволодіти державною мовою. Я вважаю, що депутати будуть вчитися, і до кінця каденції виражатимуть свої думки українською мовою.»
Сергій Кліпацький: «Усі знають, яке становище в країні, і з цього погляду це стає принципово, щоб в цій залі не лунала мова тієї держави, яка нашим громадянам приносить великі проблеми.»

Сергій Лєвінте:

«Для мене це не принципово, бо так склалося, що в Знам’янці різний склад населення. Головне, щоб люди розуміли один одного. Але при цьому посадова особа повинна володіти українською мовою. Звичайно, хотілося, щоб державна мова розвивалася в місті.»

Анатолій Мороз:

«Не має різниці, якою мовою ти говориш. Але, щоб не бути другим Азаровим, то краще розмовляти тією мовою, якою ти володієш. Незалежно від мови, ми усі живемо в одній країні, і ми усі за єдину країну.»

Віктор Озеряний:

«Я не вважаю, що для депутата це принципово. В нашій каденції є ті, хто не говорить українською. Але вони повинні вчитися.»

Надія Коленченко:

«Не може бути жодних сумнівів щодо важливості володіння державною мовою, тому що кожен депутат представляє громаду і державу. Не усі депутати можуть вільно висловлюватися українською. Але думаю, що з часом, читаючі нормативні документи та законодавство, вони вивчаться.»

"ВК" у PDF