Світловодський район
Інтерв’ю

Володимир Рубан — перший заступник керівника Знам’янської місцевої прокуратури

Володимир Рубан — перший заступник керівника Знам’янської місцевої прокуратури
Діяльність Світловодської міжрайонної прокуратури припинена шляхом реорганізації з 15 грудня 2015 року. Відтепер у місті Світловодську та Світловодському районі функціонує Світловодський відділ Знам’янської місцевої прокуратури.
Таку інформацію ми отримали від колишнього Світловодського міжрайонного прокурора Володимира Рубана, а нині першого заступника керівника Знам’янської місцевої прокуратури. З ним наша розмова.

— Володимире Володимировичу! Вітаємо з призначенням. Розкажіть, будь-ласка, детальніше про реорганізацію прокуратури, а саме про її структурну та функціональну складові.

— У зв’язку з утворенням та початком функціонування місцевих прокуратур з 15 грудня 2015 року завершився процес системного реформування органів прокуратури,у Кіровоградській області розпочали свою роботу 4 місцеві прокуратури, а саме: Кіровоградська, Знам’янська, Олександрійська і Новоукраїнська.

Територіальна юрисдикція Знам’янської місцевої прокуратури поширюється на міста Знам’янку та Світловодськ, Знам’янський, Новомиргородський, Олександрівський, Маловисківський та Світловодський райони.

У новоутворених прокуратурах законом визначено 4 адміністративні (керівні) посади: керівник, перший заступник, два заступники керівника місцевої прокуратури.

Наразі загальна штатна чисельність місцевих прокуратур складає 199 одиниць, скорочено 51 працівника.

— Яким чином проведено відбір кадрів?

— Усі претенденти на рядові посади прокурорів пройшли дворівневий конкурс, а на керівні посади — чотирирівневий. Етапи конкурсу транслювалися в он-лайн режимі в мережі Інтернет. Тож усі охочі могли безперешкодно слідкувати за його перебігом.

— Це були справжні інтелектуальні змагання?

— Без сумніву. Це був прозорий відкритий конкурс. Етап 1-й — тестування на знання законодавства, так званий, професійний тест; етап 2-й — загальні здібності: логічні, вербальні та математичні; етап 3-й — тест на особистісні психологічні характеристики і заключний 4-й етап — співбесіда з конкурсною комісією на базі Національної академії прокуратури України в м. Києві. За результатами тестування та співбесіди було сформовано рейтинговий список із 3 кандидатів на посаду керівника Знам’янської місцевої прокуратури.

— Ви були серед кандидатів?

— Так, я посів друге місце у рейтинговому списку серед 15 претендентів. Перше — у Станіслава Миколайовича Когатька, третє у Любові Юріївни Петренко.

Наказом Генерального прокурора України за рекомендацією Одеської конкурсної комісії на посаду керівника Знам’янської місцевої прокуратури призначено старшого радника юстиції Когатька Станіслава Миколайовича, мене відповідно призначено першим заступником керівника, Любов Юріївну Петренко — заступником, ще одним заступником керівника став Ремез Андрій Петрович.

Відповідно до затвердженого керівником місцевої прокуратури розподілу обов’язків місцем дислокації першого заступника керівника став Світловодський відділ Знам’янської місцевої прокуратури (м. Світловодськ).

Колеги працюватимуть у м. Знам’янці (Петренко Л.Ю. — забезпечуватиме керівництво і контроль за роботою Олександрівського відділу місцевої прокуратури та нагляд за діяльністю Знам’янського відділу ГУ Національної поліції у області) та у м. Малій Висці (Ремез А.П. здійснюватиме керівництво та контроль за діяльністю Маловисківського та Новомиргородського відділів місцевої прокуратури).

— Хто ще з працівників Світловодської міжрайонної прокуратури залишається працювати у м. Світловодську?

— Світловодський відділ місцевої прокуратури розпочав своє функціонування 15 грудня 2015 року. Керівником відділу призначено Єднєва Віталія Олександровича, прокурорами відділу: Оніщенка Максима Івановича, Кучмій Олену Олександрівну, Пащенко Ольгу Володимирівну, Волинську Аліну Миколаївну, Колтиріна Олександра Олександровича.

Раніше у Світловодській міжрайонній прокуратурі працювало 12 оперативних працівників, інших працівників було звільнено за скороченням на підставі результатів тестування (низьких балів у рейтинговому списку).

Крім того, було призначено начальників відділів місцевої прокуратури, а саме: начальником Олександрівського відділу — Чабаненка Миколу Вікторовича, колишнього старшого прокурора Світловодської міжрайонної прокуратури, начальником Новомиргородського відділу — Шеремета Андрія Валерійовича, Маловисківського відділу – Мельніченко Наталію Володимирівну.

Прокурори Світловодського відділу місцевої прокуратури забезпечують діяльність органів прокуратури на території Світловодська та Світловодського району. Їх функціональні обов’язки, визначені Законом України "Про прокуратуру", а саме: підтримання державного обвинувачення в суді; представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених цим Законом; нагляд за додержанням законів органами, що провадять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство; нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян; з метою реалізації своїх функцій прокуратура здійснює міжнародне співробітництво. Крім того, прокуратура координує діяльність правоохоронних органів відповідного рівня у сфері протидії злочинності.

Наголошую, що відповідно до ч. 3 ст. 2 Закону України "Про прокуратуру" на прокуратуру не можуть покладатися функції, не передбачені Конституцією України. Я забезпечую загальне керівництво та контроль за роботою Світловодського відділу Знам’янської місцевої прокуратури.

— Як можна відвідати прокуратуру пересічному громадянину?

— Я особисто приймаю щочетверга, колеги в інші дні тижня. Заходити до приміщення Світловодського відділу місцевої прокуратури — через чергову частину поліції. Графік прийому громадян ми вам надамо.

— Дякуємо за цікаву розмову.

"ВК" у PDF