---
Надзвичайні події

На Кіровоградщині знешкоджено злочинну групу, на чолі з працівниками установи виконання покарань

На Кіровоградщині знешкоджено злочинну групу, на чолі з працівниками установи виконання покарань
Слідчим відділом прокуратури Кіровоградської області за оперативного супроводу СБУ в області припинено злочинну діяльність угрупування під назвою «Білі леви», учасники якого, в тому числі і двоє правоохоронців, вчиняли грабежі, розбої та вимагання.
Діяла злочинна група на території м. Кропивницький та області. До її складу входили двоє діючих співробітників установи виконання покарань (організатори групи) та учасники футбольного фан клубу. До своєї злочинної діяльності вказані особи також залучали неповнолітніх. Злочини вчинялись під лозунгами боротьби з потенційними педофілами, при цьому встановлено, що один із організаторів групи перебував у інтимних стосунках із неповнолітньою.

Одним із потерпілих виявився неповнолітнім, якого «Білі леви» жорстоко побили та принизили, знявши все це на камеру та виклавши відео із знущаннями в Інтернет. Загалом слідством вже встановлено 14 постраждалих осіб.

Слідчими прокуратури задокументовано низку фактів злочинних дій учасників руху «Білі леви». Зокрема, цинічного побиття людей, з подальшим вимаганням від потерпілих грошей, щоб відео знущань не потрапило в мережу.

За результатами проведення 14 санкціонованих обшуків у підозрюваних виявлено та вилучено знаряддя вчинення злочинів, такі як бейсбольні бити, балаклави, смартфони, планшети та комп’ютерна техніка, що використовувалася для організації та координування дій учасників. Крім того, вилучено емблеми угрупування, що подібні до свастики, грошові кошти, які були предметом злочинних дій групи. Вина вказаних осіб також підтверджується показами свідків та потерпілих осіб, результатами судово-медичних експертиз.

Наразі, в порядку ст. 208 КПК України затримано 9 членів угрупування. Вказаним особам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 189 (вимагання, поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання їм міри запобіжного заходу.

На даний час триває комплекс слідчих (розшукових) дій, спрямованих на встановлення всіх епізодів злочинної діяльності, а також повного кола осіб, причетних до вчинення окремих злочинів.

Хід досудового розслідування перебуває на контролі керівництва прокуратури області.

"ВК" у PDF