Онуфріївський район
Надзвичайні події

На Онуфріївщині розслідується факт незаконної вирубки дерев

На Онуфріївщині розслідується факт незаконної вирубки дерев
18 грудня 2016 року в лісосмузі між селами Любівка та Попівка місцевими жителями та жителями м. Кременчука на замовлення однієї із Кременчуцьких “фірмочок” незаконно здійснювалася вирубка дерев.
20 грудня 2016 року головою районної державної адміністрації Самородченко С.М. надано заяву до Онуфріївського відділення поліції про вчинення злочину на території району. За даним фактом було відкрито кримінальне провадження за ст.246 КК України. Під час розслідування даного провадження встановлено, що навколишньому природному середовищу спричинено шкоду, яка виражається в погіршені захисних властивостей полезахисної лісосмуги, а також завдано збитків державі на суму понад 150 тис.

Згідно статті 69 Лісового кодексу України дозволом на проведення будь-яких рубок є лісорубний квиток. На момент виявлення даного факту дозволу на рубку не було. Дана лісосмуга відноситься до лісового фонду України згідно статті 4 Лісового кодексу України. Лісовою охороною проведено обмір пнів спиляних дерев та проведено розрахунок завданої шкоди згідно постанови КМУ від 23 липня 2008 року №665.

Відповідно до довідки відділу Держгеокадастру в Онуфріївському районі масив насаджень загальною площею більше 0,1 га відноситься до лісового фонду України, однак балансоутримувач даної поле- захисної лісосмуги відсутній. Відповідно до попередніх картографічних матеріалів, які наявні у відділі Держгеокадастру в Онуфріївському районі дана поле захисна смуга до земель с/г призначення не відноситься.

28 грудня 2016 року першим заступником голови та 30 грудня 2016 року головою державної районної адміністрації було проведено засідання районної комісії з питань техногенно- екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на яких, крім членів постійної комісії, були присутні депутати районної ради, які входять до складу постійної комісії з питань екології, раціонального використання природних ресурсів, житлово-комунального господарства, будівництва, торгівлі, побуту, транспорту та зв’язкук, Залоїло Є.М. та Плітка Т.О. В ході засідання комісії головою районної державної адміністрації було наголошено провести дії щодо притягнення до відповідальності порушників.

Знищення живих дерев викликало велике обурення жителів с. Попівка та району. Як повідомив депутат районної ради Залоїло Є.М.то він думав, що все це коїться з дозволу влади, як сільської так і районної. Але він був “приємно здивований” коли отримав інформацію, що це не так.

На засіданні колегії, що відбулася 27 січня 2017 року, начальник Онуфріївського ВП Олександрійського ВП ГУНП України у Кіровоградській області Кравцов В.М. повідомив, що на сьогодні є розбіжності між інформацією Держгеокадастру та даними Попівської сільської ради.

На сьогодні питання знищення природи є актуальним, як для жителів району та і держави в цілому, адже тільки спільними зусиллями ми зможемо зберегти наші дерева від злочинних посягань різного роду діянь.

Дане питання перебуває на особистому контролі голови районної державної адміністрації Самородченка С.М. Про хід розслідування громадськість району буде поінформована додатково.

"ВК" у PDF