Світловодський район
Надзвичайні події

Отруєння грибами: чи можна самостійно виявити отруйні гриби?

Отруєння грибами: чи можна самостійно виявити отруйні гриби?
Збирання грибів, або "тихе полювання" – все ще популярний серед українців спосіб проводити час. А тому і випадки отруєння грибами продовжують реєструватись. Так, за 6 місяців поточного року по Україні зареєстровано 44 випадки отруєння грибами з 64 постраждалими та 1 летальним випадком, по області –2 випадки з 6 постраждалими.
В цю статистику потрапили і наші власівчани, що поласували грибами, зібраними в лісосмузі Власівки. У цьому році наш регіон обійшовся без тяжких наслідків отруєння грибами, на відміну від минулого, коли 1 людина померла.

Слід зазначити, що причиною отруєнь стають не лише всім відомі отруйні гриби. Свою вагому "нішу" в статистиці отруєнь вже зайняли умовно-придатні гриби: печериці, сироїжки, зеленушки, рядовки, синюшки, зібрані в лісосмугах, поблизу автомобільних доріг або залізничних колій. Адже тут створюються всі умови для накопичення в грибах небезпечних для здоров’я людини речовин.

Також нагадаємо всім відому істину: збирати гриби без відповідних знань небезпечно. Не менш небезпечно використовувати для перевірки грибів домашні методи, які не допомагають виявити отруйні складові продукту.

Ось найбільш "ходові" міфи про те, як виявити отруйний гриб:

1. Неприємний запах. В дійсності далеко не всі отруйні гриби неприємно пахнуть. Наприклад, дуже небезпечна для здоров’я бліда поганка практично не має запаху або нагадує по запаху шампіньйони.

2. Неприємний смак. Пробувати на смак сирі гриби небезпечно, так як приємні смакові якості теж не є індикатором безпечності. Наприклад, мухомори, які доволі смачні і при цьому дуже отруйні.

3. Наявність пошкоджень гриба комахами. Є думка, що отруйні гриби не до вподоби комахам і тому вони завжди "чисті". Насправді комахи та слимаки можуть "смакувати" і отруйними і безпечними грибами.

4. Додавання при варці цибулі або молока. Такі "перевірені" індикатори токсинів у грибах в дійсності допомагають виявити зовсім інші речовини. Так, цибуля темнішає від присутнього у ній ферменту тирозинази, а молоко згортається через вміст пепсину. Вони є в багатьох продуктах - і "грибний яд" тут ні до чого.

5. Перевірка сріблом. Потемніння срібла при опущенні його в воду з грибами – це результат окислення сірковмісних амінокислот. Вони не є токсинами і присутні не лише в грибах, а в іншій багатій на білок їжі - м’ясі, рибі, насінні.

Тож, не ризикуйте своїм життям та життям ваших близьких, збираючи гриби без належних знань або в небезпечних місцях. Не довіряйте життя і невідомим особам, які продають вже зібрані гриби у місцях стихійної торгівлі та вздовж доріг.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF