Олександрівський район
Надзвичайні події

Спалювання соломи та стерні – злочин проти держави

Спалювання соломи та стерні – злочин проти держави
В області завершується кампанія зі збирання зернових та зернобобових культур. Тому необхідно приділити значну увагу недопущенню та завчасному попередженню загорань сухої трави, соломи, стерні й сільськогосподарської техніки під час проведення даних робіт.
Деякі суб’єкти господарювання, незважаючи на заборони, щороку спалюють на полях стерню або солому після збирання врожаю. Мало хто замислюється про те, що безконтрольне випалювання стерні може призвести до пожежі на сусідніх полях, вогонь може перекинутися на розташовані поруч житлові і господарські будівлі, сади. При спалюванні стерні, соломи і поживних залишків згорає гумус найбільш родючого поверхневого шару, внаслідок чого знижується біологічна активність ґрунту.

Разом з стернею вогонь знищує безцінну біосферу ланів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки, а на їх місце приходять патогенні мікроорганізми та бур`яни. Спалювання сухої рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із водно – болотною та іншою природною рослинністю, а також опалого листя у парках, інших природних екосистемах приносить значну шкоду навколишньому середовищу, зростає ймовірність пожеж у житлових та дачних будинках. Адже для виникнення таких пожеж достатньо необережно кинутого маленького недопалку чи сірника.

Подібні дії – це акт безгосподарності й свідомого розтрачання корисної енергії, наданої природою.

Тож Держгеокадастр області наголошує, що дотримання правил пожежної безпеки при збиранні урожаю сприятиме збереженню, раціональному використанню та охороні земель, їх захисту від знищення.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF