---
Надзвичайні події

На Кіровоградщині триває місячник безпеки дорожнього руху

На Кіровоградщині триває місячник безпеки дорожнього руху
З 12 серпня на території нашої держави стартував місячник безпеки дорожнього руху, у рамках якого поліцейські проводять спеціальні профілактичні заходи задля зменшення кількості аварійних ситуацій, травмування людей на автошляхах та крадіжок автотранспорту.
Серед конкретних кроків, які проводять працівники поліції, – профілактичні відпрацювання з метою виявлення керманичів у стані алкогольного сп’яніння, фактів перевищення швидкості, порушень правил маневрування тощо.

Ні для кого не секрет, що водії, які виїжджають на дорогу в стані алкогольного сп’яніння, ризикують не лише грошима, правами і власним життям, а й життям і здоров’ям оточуючих. Багато ДТП із сумними наслідками стається саме через пияцтво за кермом. Причому, через водіїв, які не можуть себе втримати, гинуть люди, які просто опинилися не в тому місці і не в той час. Навіть після келиху пива водій не може адекватно і вчасно реагувати на дорожні ситуації, а увага – розсіюється.

На Кіровоградщині триває місячник безпеки дорожнього руху

Лише з початку року поліцейськими підрозділів, які відповідають за безпеку дорожнього руху на автошляхах, на водіїв, які керували транспортним засобом у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, складено 1092 адміністративних протоколів. З початку проведення профілактичних заходів, усього за п’ять діб, ця статистика поповнилася ще 28 керманичами, які знаючи про адміністративну відповідальність за пияцтво за кермом, все ж таки наважилися сісти за кермо у нетверезому стані. Важко уявити, якими могли бути наслідки такої безвідповідальності, якби не поліцейські роти дорожньо-патрульної служби та працівники підрозділів поліції області, які відповідають за безпеку дорожнього руху.

На Кіровоградщині триває місячник безпеки дорожнього руху

Один із таких випадків бува зафіксований на стаціонарному посту ДПС, що розташований у селищі Олександрівка, на перехресті автошляхів державного значення Київ – Знам’янка та Олександрівка – Кіровоград – Миколаїв. Під час нагляду за дорожнім рухом поліцейські роти ДПС у транспортному потоці помітили автомобіль «ДЕО Ланос» із механічними пошкодженнями, характерними для ДТП.

Працівники поліції вирішили дізнатися про причину зазначених пошкоджень. Під час спілкування із водієм правоохоронці зауважили, що останній перебуває за кермом із явними ознаками алкогольного сп’яніння. Після освідчення на алкотестері «Драгер» виявили і ступінь сп’яніння горе-водія – 2, 28 проміле, що більше, ніж у десять разів перевищує встановлену норму. Також вразило досвідчених правоохоронців і те, що нетверезий керманич займається перевезенням пасажирів. Отже наражає на небезпеку не лише власні життя та здоров’я, а також життя та здоров’я чималої кількості інших учасників дорожнього руху. На водія складені відповідні матеріали про вчинене адміністративне правопорушення, які у подальшому були скеровані до судових інстанцій. Автівку, якою кермував правопорушник, вилучено із транспортного потоку та доставлено на зберігання до спеціального майданчика для тимчасового зберігання транспортних засобів.

На Кіровоградщині триває місячник безпеки дорожнього руху

Ще один із таких випадків був зафіксований на автодорозі Ульяновка – Миколаїв, в Благовіщенському районі.

На Кіровоградщині триває місячник безпеки дорожнього руху

Під час нагляду за дорожнім рухом поліцейські роти дорожньо-патрульної служби за порушення правил зупинили автомобіль Фіат Добло. Під час спілкування з водієм легковика правоохоронці запідозрили, що останній перебуває за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння. Після освідчення на алкотестері «Драгер» поліцейські визначили ступінь сп’яніння керманича, який склав 1, 68 проміле. Відносно горе-водія складені відповідні матеріали про адміністративні правопорушення та направлені до судових інстанцій, які і вирішуватимуть його подальшу долю.

На Кіровоградщині триває місячник безпеки дорожнього руху

Можна лише здогадуватися, до яких наслідків така необережність могла призвести. Проте, дякуючи злагодженій роботі поліцейських Кіровоградської області, обійшлося без дорожньо-транспортних пригод та потерпілих.

У свою чергу правоохоронці нагадують легковажним водіям, що у нинішньому році прийняті більш суворі заходи адміністративного впливу для водіїв, котрі дозволяють собі сісти за кермо напідпитку. Так, за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, а також під впливом ліків, що знижують увагу та швидкість реакції, передбачений штраф у розмірі 10 200 гривень з позбавленням права керування на один рік.

Ще суворіше покарання чекатиме на водія, який повторно протягом року керуватиме транспортним засобом у стані сп’яніння. На такого водія очікує сплата штрафу у розмірі 20 400 гривень та позбавлення права керування на три роки.
Якщо ж водій і третього разу дозволить собі сісти за кермо у стані сп’яніння, – його очікуватиме покарання у вигляді штрафу на суму 40 800 гривень із позбавленням права керування на десять років.

Шановні водії! Поліція Кіровоградщини вкотре закликає вас відмовлятися від керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння. Бережіть власне життя та життя інших учасників дорожнього руху.

"ВК" у PDF