---
Надзвичайні події

Габаритно-ваговий контроль на Кіровоградщині виявив порушення правил проїзду

Габаритно-ваговий контроль на Кіровоградщині виявив порушення правил проїзду
Контроль навантаження – запорука продовження строку експлуатації автомобільних доріг. Порушення габаритно-вагових норм – наболіле для України питання вже протягом багатьох років. Кіровоградщина – не виняток.
Тут багатотонні автопотяги зруйнували не одну дорогу, оскільки географічне положення області сприяє інтенсивному перевезенню вантажів з заходу на схід та з півночі на південь. Враховуючи, що область аграрна, то й власних перевезень вистачає, особливо в період жнив та в посівну.

Цьогоріч габаритно-ваговий контроль повинен бути більш жорстким і перевізники-порушники платитимуть більші штрафи.

На сьогодні законодавством та іншими нормативно-правовими актами передбачено відповідальність за здійснення перевезень вантажів понад дозволених нормативів та нараховується плата за проїзд автомобільними дорогами, яка розраховується за відповідною формулою (постанова КМУ від 27 червня 2007 р. № 879).

У разі перевищення нормативу хоча б одного вагового або габаритного параметру:

- до 10% - нараховується у подвійному розмірі;

- на 10-40% - нараховується у потрійному розмірі;

- більш як на 40% - нараховується у п’ятикратному.

За проїзд без дозвільних документів транспортних засобів, вагові параметри яких перевищують нормативні, передбачений адміністративний штраф у розмірі 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1700 гривень).

Минулого тижня на дорогах Кіровоградщини обласне управління Укртрансбезпеки здійснило перевірку 90 транспортних засобів та виявили 9 порушень правил проїзду. Загальна сума накладених штрафів – 1 700 гривень, які сплачені у повному обсязі. Разом по області сплачена 31 740 гривень штрафів та плати за проїзд дорогами.

З початку року перевірку габаритно-ваговим контролем пройшли 360 перевізників, з яких у 68-ми виявили порушення. Сума нарахованої плати за проїзд склала 44 646 євро, тоді як сума сплаченої плати - трохи більше 34 785 гривень. Кількість нарахованих штрафних санкцій по ст. 60 ЗУ «Про автомобільний транспорт» склала 10 200 грн, а сплачено штрафів – 6 800 гривень. Разом по області сплачено штрафів та плати за проїзд дорогами сягнула 41 585,78 грн.

Нагадаємо, з метою збереження існуючої автодорожньої мережі від передчасних руйнувань та недопущення утворення деформацій покриття з 10.00 до 22.00 години при температурі повітря вище 28° С на території Кіровоградської області з 1 червня вводиться тимчасове обмеження руху великовагового автотранспорту (загальною вагою понад 24 т та навантаженням на вісь більш ніж 7 тонн).

"ВК" у PDF