---
Надзвичайні події

Військовослужбовець з Кіровоградщини вбив свого товариша по службі і видав за дезертира

Військовослужбовець з Кіровоградщини вбив свого товариша по службі і видав за дезертира
З кінця лютого 2016 року мобілізований 41-річний мешканець Сумської області перебував у розшуку як «безвісти зниклий», який «дезертирував з позицій». Таку історію вигадав вбивця, аби приховати сліди зухвалого злочину.
Якби не ретельне розслідування, яке провели оперативники обласного главку поліції при сприянні командування підрозділу Збройних сил України, рідні так би нічого і не знали про справжню долю чоловіка.

Військовослужбовець «зник» 23 лютого прямо з окопу. Він та його товариші по службі знаходилися на передовій позиції між Торецьком та окупованою територією. Один з них, 35-річний мешканець Кіровоградської області засвідчив, що чоловік є дезертиром, і його було оголошено у розшук.

Однак обставини зникнення здалися командирам підрозділу та поліції підозрілими. Оперативні спецзаходи тривали близько місяця, правоохоронці ретельно відпрацювали всі версії події, усі зачіпки вели до кіровоградця.

В ході розслідування поліцейським, які діяли у тісній взаємодії з командуванням ЗСУ, вдалося викрити у причетності до тяжкого злочину двох військовослужбовців: один безпосередньо наніс жертві травми, несумісні з життям, інший допоміг сховати тіло.
Встановлено, що під час конфлікту мешканець Кіровоградщини до смерті забив свого товариша по службі в окопі. Взявши цивільний автомобіль, зловмисник та його пособник вивезли тіло вбитого через блокпост за 5 км від своїх позицій. Прикопали у лісосмузі між двома полями. Аби відвести від себе підозри, підозрюваний вигадав, що його жертва самовільно покинула місце розташування.

Військовослужбовець з Кіровоградщини вбив свого товариша по службі і видав за дезертира

Завдяки співпраці з командуванням поліцейським вдалося вилучити усі речові докази, зокрема з місця скоєння жорстокого злочину, які свідчать про провину підозрюваного: залишки крові, обух сокири, який став знаряддям вбивства.

Військовослужбовець з Кіровоградщини вбив свого товариша по службі і видав за дезертира

Фігуранту нічого не залишалося, як зізнатися та показати місце поховання. 28 березня правоохоронці викопали труп чоловіка зі слідами численних травм. Тіло та речові докази направлені на експертизу.

31 березня підозрюваний за рішенням суду був заарештований. Відомо, що це колишній співробітник міліції Кіровоградської області, який звільнився з правоохоронних органів у 2013 році у званні старшого лейтенанта. Пізніше вступив до Збройних сил України та поїхав служити на Донеччину. Чоловік знався на тонкощах оперативної роботи, але співробітники кримінальної поліції головного управління Нацполіції регіону зуміли вивести його на чисту воду.

- Військовослужбовці – це такі ж самі люди, як інші, частина нашого народу. Тому трапляються і такі прикрі випадки. У зоні АТО ми розслідуємо й такі злочини, бо закон - однаковий для усіх, і винні мають понести заслужене покарання. Відібрати життя та залишитися безкарним не вийде. У цьому нас підтримують і командування Збройних сил та Нацгвардії, - зазначив начальник ГУНП в Донецькій області В’ячеслав Аброськін.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження з попередньою кваліфікацією за ч. 1 ст.115 «Умисне вбивство» Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 15 років позбавлення волі.

"ВК" у PDF