Світловодський район
Надзвичайні події

Бої без правил пройшли сьогодні на території СП ТОВ «Світловодськпобут» (оновлено)

Бої без правил пройшли сьогодні на території СП ТОВ «Світловодськпобут» (оновлено)
Є постраждалі – депутат міської ради Надія Мальцева отримала струс мозку, синці і забиття, депутата обласної ради Івана Довбиша хтось вдарив в обличчя і зламав вставні зуби, Олександра Покору – колишнього начальника теплових мереж вкусили за пальця, у одного з працівників підприємства стався епілептичний напад. Двічі приїздила "швидка допомога".
Все це неподобство відбувалося сьогодні, 15 лютого 2016 року, вранці. Близько 5-ої ранку кілька людей вдерлися на територію "Світловодськпобуту", охорона не змогла стати їм на перешкоді, бо сили були нерівними, стверджує начальник охорони Олександр Глухов. Про цю надзвичайну подію стало відомо депутатам міської та обласної рад, громадським активістам, міському голові, секретарю ради, які в різний час прибули до "Світловодськпобуту", щоб стати на заваді захоплення комунального майна і зміни генерального директора підприємства. Викликали поліцію…

Про перебіг події розповідають її учасники в ексклюзивних інтерв’ю нашому виданню. Доповнюють тексти – відеорепортаж Андрія Цьоми, фоторепортаж – Ігоря Котлярова.

Валентин Козярчук: "Наше завдання – не зупинити підприємство"

– Сьогодні вранці невідома охорона зайшла на територію підприємства через паркан, а з ними були Андросов, Михайлик, Чобан. Начебто на законних підставах, але на сьогодні підстави не є законними, тому що печатка СП ТОВ "Світловодськпобут" викрадена, викрадено сервер, відкрита кримінальна справа з приводу розкрадання майна, яка зараз розслідується, але потрібен час, щоб все це пройшло…

С колективом поспілкувалися, люди готові працювати. Наше завдання не зупинити підприємство, не запустити рейдерів, зберегти комунальне майно. У цій частині нам вдалося відстояти інтереси громади. Але треба буде цілодобово нести охорону і вартувати. Представники громадськості, депутати, поліція будуть це робити стільки скільки потрібно. Така ситуація. Включайтеся у журналістське розслідування.

Андрій Цьома, юристконсульт підприємства: "Депутат Мальцева отримала тілесні ушкодження"

– Люди, які увірвалися на територію підприємства, замінили замки на прохідній і влаштували такий собі фільтр: одних пропускали на територію, інших – ні. Депутатів тримали за воротами, не зважаючи на посвідчення. Надія Олексіївна Мальцева отримала навіть тілесні ушкодження, її штовхнули. Довелося викликати "швидку допомогу", лікарі констатували забиття, струс мозку, синці. Це сталося на прохідній близько 7:30, я це бачив. Ми увійшли на територію лише, коли приїхали міський голова і секретар ради. Їх пропустили і ми зайшли за ними.

Іван Летюка – начальник юрвідділу: "Непрацюючий на підприємстві чоловік організував рейдерське захоплення"

Бої без правил пройшли сьогодні на території СП ТОВ «Світловодськпобут» (оновлено)

Про особливу роль у цій історії Олександра Андросова він розповів нашому виданню окремо. Іван Летюка також розповів, що хлопці погрозами нейтралізували охорону підприємства, бо мали в руках шматки арматури:

– На жаль, охорона не змогла їх зупинити. Коли я прийшов на роботу, то побачив співробітника міліції, але мене ніхто не пропустив через прохідну. Андросов розповів, що я тут ніхто, хоча сам ніколи не працював на підприємстві. Завдяки меру, я пройшов на територію. Наразі нами подані заяви до поліції стосовно неправомірних дій Андросова, вже зареєстровано кримінальне провадження. Сподіваюсь, що працівники поліції знайдуть викрадену печатку і доведуть, що мало місце рейдерське захоплення СП ТОВ "Світловодськпобут" і притягнуть винних осіб до відповідальності.

Ми продовжуємо працювати, обов’язки генерального директора виконує Руслан Реут, Дмитро Дмитришин перебуває у відпустці. Ніхто не представляв нам нового генерального директора. За законом це можуть зробити Світлана Калмикова – директор ТОВ "Політрейд" і Валентин Козярчук разом. Міський голова не підписував жодних протоколів чи розпоряджень. Тривають судові розгляди. Остаточно нічого не вирішено.

Людмила Павловська, громадський активіст: "Озброєні арматурою молодики зайшли на територію разом з поліцейськими"

Бої без правил пройшли сьогодні на території СП ТОВ «Світловодськпобут» (оновлено)

– Я приїхала сюди на шосту ранку. На прохідній стояв Покора і ще один молодик зі шматком арматури. Поліція була на території з Андросовим і кількома чоловіками (прізвищ не знаю). Ми спитали, хто викликав поліцію, але відповіді від правоохоронців не отримали. В той же час депутат обласної ради Іван Довбиш, депутат міської ради Надія Мальцева та інші стояли за парканом, нас не пропускали.

Ми почали вимагати у поліцейських відкрити замки, щоб на територію зайшли депутати. Покора та інші чинили опір і ми "штурмом" потрапили на підприємство, коли вже прибув міський голова. Почалося штовханина, Надія Мальцева упала і вдарилася головою, щось сталося з Іваном Довбишем. Викликали "швидку допомогу" і потерпілу повезли до лікарні.

Руслан Степура – депутат обласної ради: "Я зателефонував на 102 і повідомив про злочин."

Бої без правил пройшли сьогодні на території СП ТОВ «Світловодськпобут» (оновлено)

– Мені зателефонував секретар міської ради Юрій Сапянов і повідомив про те, що сторонні особи проникли на територію підприємства, що належить міській громаді. Як небайдужа людина, я прибув сюди о 6:10. На прохідній знаходилися люди, які не представилися, і не захотіли мене пропустити. Сказали, що вони мають право тут бути, бо вони разом з правоохоронцями. Я зателефонував на 102, повідомив про злочин, черговий розповів, що поліцейські складають протокол щодо зірваних замків. На моє прохання пропустити мене, щоб я теж написав заяву, мені відповіли: "Чекайте за забором!"

Мене це дуже здивувало – якісь сторонні люди щось пишуть в приміщенні охорони, а я – депутат обласної ради повинен чекати за парканом?! Правоохоронці надали перевагу людям, які не мають ніякого стосунку до підприємства. Але люди вже не ті, що раніше. Ми подолали цей опір, зайшли і по праву знаходимося на території нашого комунального підприємства."

Володимир Михайлик: "Ми намагаємося з міським головою розв’язати питання мирним шляхом"

Бої без правил пройшли сьогодні на території СП ТОВ «Світловодськпобут» (оновлено)

– Я прийшов вранці на роботу і побачив багато людей, мені невідомих. Ми намагаємося мирним шляхом, тільки мирним шляхом вирішити це питання. Міський голова запропонував переговорити, їдемо до міськвиконкому.

Повернувшись з перемовин з міським головою, Володимир Михайлик повідомив: – Я намагаюся стати до роботи, оскільки суд поновив мене на посаді. Щойно говорив з міським головою, він сказав, що хоче провести збори акціонерів, але я не маю ніякого стосунку до організації зборів. Думаю, що міський голова запросив мене на розмову з єдиною метою: щоб я покинув територію, а потім вже не потрапив, мене не пропускають…

Я хочу зайняти своє робоче місце і вирішувати нагальні питання. Мені стало відомо, що головний бухгалтер перебуває у відпустці. Це дуже дивно, відпустка, коли треба робити звіти. Чому пішов у відпустку Дмитришин, зрозуміло.

Я також знаю, що лімітів на газ у підприємства немає. Договір з НАК "Нафтагаз України" було підписано лише на січень. Треба негайно вирішувати це питання.

Всі міські голови "піарилися" на темі "Світловодськпобуту", розумію, що нинішньому хочеться взяти під контроль єдине працююче підприємство в місті. Але не дозволити мені стати до роботи чи спростувати рішення суду не вдасться, оскільки мене звільнили неправильно: звільнив Дмитришин, не маючи на це права, мене звільнили під час відпустки, не попередили за 2 місяця, як належить за законом.

Коли я отримав рішення суду, звернувся до засновників: ТОВ Політрейд (Камликова Світлана Анатоліївна) і міської ради (Козярчук Валентин Валентинович). Поставив їх до відома.

Наразі ще кілька людей мають поновитися на роботі, вчинимо регресивні позови Дмитришину, а суми там великі, бо люди мають по 8-10 місяців вимушеного прогулу.

Олександр Покора отримав рішення суду, якщо не помиляюся, від 13 січня.

Складно також довести те, що я щось вкрав… 10 місяців тривали суди і якби щось було на мене, я сам юрист і добре розумію, що за 10 місяців вже могли би розібратися…

Андрій Гулий – начальник міського відділу поліції: "Без коментарів!"

Бої без правил пройшли сьогодні на території СП ТОВ «Світловодськпобут» (оновлено)

Це перше, що сказав нам поліцейський, але все ж потім додав:

– Нас викликали для забезпечення громадського порядку. За допомогою поліції ніхто на територію не проходив. Ми не приймаємо жодну сторону. Нас викликали і наряд поліції прибув. Я тут приблизно з 8:30. Ми будемо забезпечувати порядок стільки, скільки буде необхідно.

Бої без правил пройшли сьогодні на території СП ТОВ «Світловодськпобут» (оновлено)

\

"ВК" у PDF