Світловодський район
Надзвичайні події / Інтерв’ю

Браконьєри, як і раніше, уникають кримінальної відповідальності

Браконьєри, як і раніше, уникають кримінальної відповідальності
Сподіваючись отримати інформацію про підсумки 2015 року по боротьбі з браконьєрством, я звернувся до заступника начальника "Кіровоградрибоохорони" Тетяни Ціленко.
— Тетяно Леонідівно! У 2015 році (і це відмічалось на засіданні Громадської ради при Світловодському міськвиконкомі), ваші інспектори набагато активніше працювали з браконьєрами і навіть порушили проти них кілька кримінальних справ. А чи можете навести конкретні факти?

— За 2015 рік нашими працівниками викрито 11 випадків злісного браконьєрства, за якими затримано 15 браконьєрів, які завдали державі збитків на 150 586 грн. саме кримінально — карного характеру, наряду з іншими порушеннями рибоохоронного законодавства такими, як порушення порядку збуту водних біоресурсів, порушення правил рибальства, які впродовж року були викриті інспекторами Кіровоградрибоохорони. Всі вони підпадали під саттю 249 Кримінального кодексу України. Вона називається "Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду, і карається штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 грн. до 3400 грн.) або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого". Тому матеріали направлено до Світловодського МРВ УМВС України в Кіровоградській області , де їх внесено до ЄРДР.

— Як я розумію, далі цим повинні займатися правоохоронні органи. То чи відомо Вам, які конкретні заходи прийнято міліцією до цих затриманих, взятих на гарячому злісних губителів природи і чи доведено справи до суду?

— Сучасне законодавство передбачає два види відповідальності за вчинення правопорушень у рибній галузі — як адміністративну, так і кримінальну. В ході розслідування кримінальних проваджень правоохоронці чинять слідчі процесуальні дії, якими встановлюють наявність чи відсутність складу кримінального злочину в діях браконьєра. У випадку відсутності такого складу злочину, матеріали ЄРДР закриваються, та правопорушник несе адміністративну відповідальність, призначену йому судом.

Наразі Державне агентство рибного господарства України ініціює зміни у діючому законодавстві в бік посилення відповідальності для браконьєрів в рибному господарстві, в зв’язку з чим однозначно буде визначено межі і зміст істотної шкоди, заподіяної правопорушенням, що є підставою до кримінальної відповідальності. На сьогоднішній день з приведених вище 11 матеріалів, які всі внесено до ЄРДР, 9 закрито відповідно Кримінального Процесуального кодексу України та порушники піддані адміністративній відповідальності і два ще знаходяться у провадженні.

Сподіваємось та віримо, що завдяки реформам, які тривають наразі у рибоохоронній галузі та правоохоронній системі, успішність та ефективність співпраці органу рибоохорони та поліції підвищиться в рази, та, підкріплені відповідними змінами в законодавстві, її результати будуть належно оцінені судом і всі виявлені та затримані Кіровоградрибоохороною браконьєри понесуть відповідне вчиненому порушенню покарання перед законом.

Кіровоградрибоохорона звертається до громадськості із проханням не бути байдужими до збереження рибних ресурсів України та підтримати рибоохорону в сьогоднішній відповідальний момент. Якщо Ви стали свідком правопорушення на водоймі, просимо повідомляти про такі факти за телефоном "гарячої" лінії: +38 (0522) 22-77-42 — у робочі дні або за номером: +38 (098) 700 54 43 — у вихідні та святкові дні.

Спільні зусилля Кіровоградрибоохорони і громадськості дозволять забезпечити ефективний контроль на наших водоймах.

"ВК" у PDF