Новгородківський район
Влада

Новгородківщина: результати життєдіяльності району за 2016 рік

Новгородківщина: результати життєдіяльності району за 2016 рік
Нещодавно перед громадськістю району «Про підсумки економічного і соціального розвитку Новгородківського району за 2016 рік» публічно прозвітував голова Новгородківської районної державної адміністрації Андрій Кочерга.
Андрій Леонідович (на фото) детально зупинився на результатах діяльності різних сфер і галузей району.

АГРОПРОМИСЛОВИЙ СЕКТОР І ПРОМИСЛОВІСТЬ

Аграрний сектор є ключовою галуззю економіки, яка формує основу продовольчої і економічної безпеки, а також формує соціально-економічні основи розвитку сільських територій. У районі 78,2 тис. га земель сільськогосподарського призначення, або 4% загальної площі сільгоспугідь області. Виробництвом сільськогосподарської продукції займаються 139 сільськогосподарських агроформувань, з яких — 106 фермерських господарств. Обсяги виробництва валової сільськогосподарської продукції по всіх категоріях господарств за 2016 рік становили 555,9 млн. грн., що склало 105,1% до 2015 року.

Промисловість району представлена трьома підприємствами: ПП АФ «МЮННТ», ТОВ «Прогрес», ПП «Кристал-Аква». За 2016 рік промисловими підприємствами району вироблено продукції на 6 млн. 385 тис. грн., реалізовано промислової продукції (товарів, послуг) на суму 1 млн. 125,5 тис. грн., що становить 155,6% до відповідного періоду минулого року.

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ТА СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ, РИНОК ПРАЦІ І ДОХОДИ НАСЕЛЕННЯ

Станом на 1 січня 2017 року на обліку в районному центрі зайнятості перебувало 485 осіб. На вільні робочі місця працевлаштовано 538 безробітних. Відсоток працевлаштованих від загальної кількості зареєстрованих безробітних становить 110,9%. На нові робочі місця протягом року влаштовано 85 осіб.

Станом на 1 січня 2017 року заборгованість із виплати заробітної плати в районі відсутня. За даними Головного управління статистики, за 2016 рік розмір середньомісячної заробітної плати по району становив — 3286 грн., це 118,1% до 2015 року.

Протягом 2016 року по допомогах, що фінансуються з Державного бюджету, профінансовано 1220 сім’ям кошти у розмірі 23 млн. грн.; призначено житлову субсидію 3480 сім′ям на суму 29 млн. грн.

ІНВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ

У 2016 році розпочато реалізацію основного інвестиційного проекту «Будівництво елеватора на 50 тис. тонн зерна та млина потужністю 150-250 тонн на добу» ПП «СТ-Сервіс» на території Куцівської сільської ради. Протягом звітного періоду збудовано та введено в експлуатацію І чергу зерноочисного комплексу проектною вартістю 55 млн. грн., у 2017 році планується завершення будівництва.

БЮДЖЕТ, ФІНАНСИ ТА ОБЛІК

За 2016 рік надходження податків і зборів, інших обов’язкових платежів до загального та спеціального фондів місцевих бюджетів усіх рівнів у цілому по району (без урахування трансфертів) склали 53,1 млн. грн. Районний бюджет за доходами виконано на 135%. По зведеному бюджету Новгородківського району профінансовані видатки по загальному фонду за 2016 рік зі змінами та без врахування трансфертів з державного бюджету склали 65,7 млн. грн.

ОСВІТА

У Новгородківському районі успішно функціонує 13 загальноосвітніх, 1 позашкільний, 17 дошкільних навчальних закладів району, які охоплюють всіма формами освіти 100% дітей.

1 вересня 2016 року відкрито оновлений дитячий дошкільний навчальний заклад «Світлячок» у смт Новгородка, який розрахований на 70 місць.

Для опорних навчальних закладів у 2016 році отримано три комплекти сучасного мультимедійного обладнання з ліцензійним програмним забезпеченням, які надійшли відповідно до угоди між Урядом України та Урядом Китайської Народної Республіки.

У рамках забезпечення модернізації матеріально-технічної бази для загальноосвітніх навчальних закладів району за сприяння народного депутата України Олеся Довгого, за кошти державного бюджету впродовж 2016 року проведено капітальний ремонт шкіл у селах Тарасівка та Верблюжка, придбано 6 мультимедійних комплексів та 1 комп’ютерний комплекс.

На умовах співфінансування за кошти державного та місцевого бюджетів у сумі 1300 тис. грн. придбано 1 новий шкільний автобус для Спасівського навчально-виховного комплексу I-II ступенів, що дозволило поліпшити умови навчання та виховання дітей.

У рамках впровадження енергозберігаючих технологій у 2016 році по навчальних закладах району проведено заміну вікон (128) та дверей (2) на енергозберігаючі. На проведення всіх видів (поточних та капітальних) ремонтних робіт, придбання обладнання та покращення матеріально-технічної бази навчальних закладів району залучені кошти субвенцій сільських рад та інвестиційних коштів ЄС ПРООН. Всього виділено 1711,8 тис. грн.

ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА І СПОРТ

З метою розширення мережі спортивних можливостей для жителів району, за сприяння представників бізнесу та народного депутата України Олеся Довгого, громадських організацій, при співпраці з органами місцевого самоврядування у 2016 році на території районного центру та сільських рад відкрито спортивний майданчик для пляжного волейболу, тренувальні майданчики для занять вуличними видами спорту (смт Новгородка), дитячі ігрові комплекси для залучення найменших жителів району до рухової активності (смт Новгородка, с. Вершино-Кам’янка, с. Велика Чечеліївка).

За місцем проживання громадян діють 8 фізкультурно-спортивних клубів при сільських радах та 3 спортивних клуби: приватний спортивно-патріотичний клуб «Егіда», футбольний клуб «Фаворит», велоклуб «Лідер».

До зазначеної роботи залучені громадські дитячі та молодіжні організації району, зокрема «Street Workout Novgorodka», за сприяння якої в районі проводяться змагання з пауерліфтингу, силового багатоборства та видовищні заходи за участі спортсменів усіх вікових груп із застосуванням тренувального обладнання на громадських об’єктах у парках та на спортивних площадках.

Протягом 2016 року на території району організовано та проведено 24 спортивно-масових заходи, під час проведення яких оздоровчо-фізкультурною роботою охоплено близько 4000 мешканців.

У районі діє дитячо-юнацька спортивна школа «Колос», вихованцями якої є 189 учнів шкіл району. При школі працюють відділення футболу, велоспорту, легкої атлетики, волейболу.

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

Медична допомога населенню району надається у 25 медичних закладах, з них: центральна районна лікарня, 3 амбулаторії, центр первинної медико-санітарної допомоги, 16 ФПів. Кількість закладів охорони здоров’я у порівнянні до попереднього періоду не змінювалася. Стан забезпечення населення району амбулаторіями — 75%.

За 2016 рік витрати місцевого бюджету на галузь охорони здоров’я в розрахунку на одного мешканця склали 860,24 грн.

КУЛЬТУРА

Станом на 1 січня 2017 року мережа закладів налічує 37 установ, а саме: 18 бібліотек, 17 закладів культури клубного типу, дитяча школа мистецтв, музей історії району. Протягом 2016 року скорочення мережі не проводилося.
Протягом року проводилися 299 заходів щодо збереження народної творчості, аматорського мистецтва, де задіяно 14543 особи.

Проведено капітальні та поточні ремонти в закладах культури на загальну суму 1127,3 тис. грн., заходи щодо покращення матеріально-технічної бази закладів культури на загальну суму 286,5 тис. грн.

За сприяння народного депутата України Олеся Довгого придбано інтерактивні дошки для районного будинку культури та центральної районної бібліотеки на суму 41,5 тис. грн.; ноутбуки для музею історії району та районного будинку культури на суму 19,3 тис. грн.; музичну апаратуру (колонки, мікрофони, пульт) на суму 81,8 тис. грн. та подіум на суму 37,0 тис. грн.

За словами голови райдержадміністрації, позитивних результатів за 2016 рік можна було досягти лише за умови тісної співпраці органів виконавчої влади з органами місцевого самоврядування, керівників агропромислових підприємств, представників бізнесу, за підтримки народного депутата України Олеся Довгого та депутатів всіх рівнів і простих жителів Новгородківщини.

З повним текстом звіту Андрія Кочерги можна ознайомитися на офіційному сайті Новгородківської РДА: ng.kr-admin.gov.ua

"ВК" у PDF