Онуфріївський район
Влада / Суспільство

Як живеш, сільська громадо?

Як живеш, сільська громадо?
8 лютого в Куцеволівському будинку культури відбувся схід жителів села. На схід були запрошені: голова Онуфріївської РДА Сергій Самородченко, заступник голови Онуфріївської районної ради Катерина Калницька, депутат Кіровоградської обласної ради Валентина Здебська, керівники та спеціалісти районної та сільської рад, депутати, жителі громади.
Після встановлення регламенту, до мікрофону запросили голову Куцеволівської сільської ради Любов Перепеляк. Любов Григорівна розпочала доповідь зі статистичних даних: на даний момент на території сільської ради проживає 1478 чоловік, інвалідів Другої Світової війни -3, учасників бойових дій – 1, учасників війни - 43, вдів – 10, ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС – 7, воїнів інтернаціоналістів – 4, учасників АТО – 14. За минулий рік в селі народилося 12 дітей, але на жаль 19 жителів села пішли у Вічність.

Як живеш, сільська громадо?

Найбільшими сільгосп виробниками на території є СТОВ АФ «Еліта Придніпров’я», «Агродар ЛТД» та ФГ «Журавлі», крім того на землі працюють 157 одноосібників, які обробляють 216 паїв мешканців села. В Куцеволівці працює НВК в якому навчається 114 учнів на його потреби в 2016 році було виділено 368, 4 тисяч гривень, найменші жителі громади здобувають дошкільну освіту в дитячому садочку, зараз його відвідує 30 дітей, на потреби садочка за той же період було виділено 30 тисяч гривень. Крім того виділялися кошти на харчування та оздоровлення дітей молодших класів та дітей пільгових категорій. Було організовано підвезення учнів до школи, модернізована система опалення, всього на суму 103, 75 тисяч гривень.

Великої проблемою є будівництво спортивного залу, в минулому році справа зрушила з «мертвої» точки – були виділені 90 тисяч гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації. Щоправда тепер розпочати будівництво заважає відсутність генерального плану селища, але в найближчій час і це питання буде вирішено. В своєму звіті громаді голова сільської ради відмітила учнів місцевої школи, які приймають активну участь у районних змаганнях, конкурсах та олімпіадах, також школярі допомагають підтримувати належний порядок на території селища та школи, постійно проводять суботники на меморіальних комплексах на пам’ятних місцях. До дня села школярі підготували і провели виставку, 8 найкращих експонатів побували на виставці в обласному центрі.

За належним рівнем охорони здоров’я слідкують працівники медичної амбулаторії, для підвищення якості послуг було виділено 44, 4 тисяч гривень. 20 одиноких пенсіонерів села постійно відвідують сестри милосердя. Виділені субвенції для районної газети, дитячо-юнацької спортивної школи, ради ветеранської організації, організації воїнів інтернаціоналістів «Саланг».

Постійно надається матеріальна допомога малозабезпеченим громадянам, так в 2016 році на допомогу було витрачено 12,5 тисяч гривень, крім того надається адресна допомога пільговим категоріям, а до дня визволення села кожному з них було завезено по 4,2 куба твердого палива.

Працівники будинку культури постійно радують громаду розважальними та святковими концертами, проводяться КВК з командою сусідньої Деріївки. Для будинку культури №2 вже виготовлено документацію на проведення капітального ремонту, на суму близько двох мільйонів гривень. За допомоги народного депутата України Олеся Довгого для цього будинку культури було придбано музичну апаратуру. Для любителів почитати цікаву книгу, в селі працює дві бібліотеки.

Згадуючи свято Нового року, Любов Григорівна з сумом розповіла про витівку хуліганів, які в ніч з 31 грудня на перше січня підпалили новорічну красуню, тоді від рук вандалів постраждала як сама ялинка, так і прикраси та гірлянди.

Сільський бюджет за 2016 рік виконано на 113,9%, при плані на 2111, 3 тисячі гривень, отримали 2405,3 тисячі гривень. Це дозволило закупити спортивну форму та інвентар для місцевої футбольної команди на суму 13,5 тисяч гривень, провести ремонт дороги на вулиці Тітова, та частковий ремонт дорожнього покриття вулиць Молодіжна та Шевченко на загальну суму 184 тисячі гривень. Продовжуються роботи по встановленню ліхтарів зовнішнього освітлення. Частина ліхтарів на момент сходку була закуплена, але ще не встановлена. Створено комунальне підприємство «Благоустрій Куцеволівки», який крім прибирання села надає послуги по косінню трави на сіно та прибирання могил на цвинтарі. В майбутньому планується закупити трактор і суттєво розшити асортимент послуг.

Для забезпечення жителів громади товарами першої необхідності працюють 10 торгівельних точок. З листопада минулого року почалося регулярне постачання скрапленого газу. На даний момент жителі вже отримали 150 балон газу.

На закінчення свого виступу Любов Перепеляк висловила щиру подяку людям, які не тільки словом, але й ділом допомагають селу ставати краще. Це: керівник СТОВ АФ «Еліта Придніпров’я» Володимир Стрижак, голова ФГ «Коваленко» Іван Коваленко, керівники ФГ «Журавлі» Григорій Журавель, голова ФГ «Голов'янко» Володимир Голов'янко, Іван Бабенко та Анатолій Грек за допомогу у розчищенні вулиць минулої та поточної зими. Керівнику «Агродар ЛТД» Володимиру Мірошниченку за допомогу при ремонті систем опалення. За вагомий внесок у благоустрій села особисту подяку отримав приватний підприємець Олександр Шиба. За постійну допомогу у всіх заходах та постійну підтримку місцевої команди від себе особисто та від імені громади Любов Григорівна подякувала Валентині Павлівні Здебській.

Після звіту сільського голови почалися обговорення, питання, розгляд найболючіших проблем. Насамперед це проблеми отримання земельних паїв, відсутність розмітки на пішохідних переходах та освітлення вулиць. На всі питання профільні спеціалісти дали вичерпні відповіді та консультації. Жителі селища запитали коли буде вирішене питання належного опалення будинку культури №1 та № 2? Любов Григорівна відповіла, що роботи вже ведуться і в найближчий час проблему буде вирішено.

Як живеш, сільська громадо?

Перейшли до голосування. Одноголосним рішенням громади було вирішено признати роботу сільської ради за 2016 рік задовільною. Підсумував сходку голова Онуфріївської РДА Сергій Самородченко. Сергій Миколайович звернув увагу присутніх на те, що користувачам землі рекомендовано сплачувати в бюджет по 8 відсотків від її вартості, але деякі орендарі платять менше мотивуючи це тим, що вони надають благодійну допомогу. Зараз тільки два господарства розраховуються за рекомендованими тарифами це «Житниця-М» та «Агро-Альянс».

Після закінчення сходки жителі Куцеволівки ще довго ділилися враженнями від великої роботи, яку провели за минулий рік працівники сільської ради та депутатського корпусу.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF