Знам’янський район
Влада / Суспільство

Питання доступності інвалідів до об’єктів соціальної сфери обговорили у Знам’янській райдержадміністрації

Питання доступності інвалідів до об’єктів соціальної сфери обговорили у Знам’янській райдержадміністрації
Засідання районного комітету забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури провела керівник апарату районної державної адміністрації Олена Слюсаренко.
На території району проживають 778 осіб з обмеженими фізичними можливостями: діти-інваліди – 98, інваліди І групи – 93, інваліди по зору та слуху – 45, пересуваються за допомогою коляски – 62. Крім того, на обліку в управлінні соціального захисту населення райдержадміністрації перебувають 18 пенсіонерів, які пересуваються за допомогою технічних та інших засобів реабілітації.

У ході обговорення порядку денного засідання комітету взяла участь начальник відділу освіти райдержадміністрації В.Сидоренко, яка проінформувала присутніх про те, що у загальноосвітніх навчальних закладах району навчається 47 дітей з особливим освітніми потребами з них: індивідуальною формою навчання охоплено 32 учні, інклюзивною освітою у 2016-2017 навчальному році – 15.

Питання доступності інвалідів до об’єктів соціальної сфери обговорили у Знам’янській райдержадміністрації

Директор територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Знам’янського району Н.Олефірова доповіла про стан реалізації перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями. Враховуючи те, що на території району відсутні комунальні автотранспортні підприємства, на базі яких можна створити спеціалізовані служби для перевезення пільгових категорій населення, в тому числі й інвалідів, у територіальному центрі діє служба «Соціальне таксі». На даний час безкоштовні послуги надаються одиноким непрацездатним громадянам, пенсіонерам, в тому числі й інвалідам.

Супровід замовника здійснює соціальний робітник відділення соціальної допомоги вдома, медична сестра відділення стаціонарного догляду для постійного проживання або представник замовника. Щороку «соціальне таксі» надає близько 210 послуг. У 2016 році службою «соціальне таксі» скористалося 172 особи.

Про доступність об’єктів охорони здоров’я для осіб з обмеженими фізичними можливостями проінформувала головний лікар комунального закладу «Знам’янський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Н.Гречина.
Будівлі органів місцевого самоврядування району, заклади соціального захисту населення, заклади освіти, центральної районної лікарні забезпечені безперешкодним доступом для осіб з обмеженими фізичними можливостями та маломобільних груп населення. Разом з тим, із 32 приміщень комунального закладу «Знам’янський районний центр медико-санітарної допомоги» вільний доступ мають 28, із 51 закладів культури – 44.

За підсумками проведення засідання комітету доступності рекомендовано:

- відділу освіти райдержадміністрації – організувати роботу в навчальних закладах району щодо толерантного ставлення до людей з обмеженими фізичними можливостями та організувати висвітлення в засобах масової інформації про інклюзивну освіту;
- виконкомам сільських рад – сприяти в укладенні угоди між приватними службами таксі для обслуговування дітей-інвалідів та осіб з інвалідністю на візках;
- закладам охорони здоров’я – сприяти у позачерговому обслуговуванні людей з інвалідністю по слуху, яких обслуговує перекладач та провести інформаційно-роз’яснювальну роботу серед людей, які мають вади слуху;
- керівникам підприємств, установ та організацій – встановити кнопки виклику у разі неможливості будівництва пандусів.


ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF