Світловодський район
Влада

19 позачергова: дороги в місті будуть, але не так швидко, як хотів міський голова

19 позачергова: дороги в місті будуть, але не так швидко, як хотів міський голова
30 серпня у сесійній залі адмінбудівлі пройшло пленарне засідання 19-ї позачергової сесії Світловодської міської ради сьомого скликання.
На порядок денний було винесено всього одне питання – уточнення міського бюджету. Але проект рішення включав декілька пунктів, тому, за пропозицією Тетяни Ковальчук-Москаленко, голосування проходило по кожному пункту окремо.

Необхідна кількість обранців для кворуму набралася не з самого початку, тому довелося почекати, і тільки після того, як зареєструвався 18-й депутат, міський голова Валентин Козярчук оголосив сесію відкритою.

19 позачергова: дороги в місті будуть, але не так швидко, як хотів міський голова

Розпочали із погодження розподілу субвенції: із державного бюджету місто отримало 5,3 млн.грн. на ремонт інфекційного відділення Світловодської ЦРЛ, із обласного – 400 тис.грн. на ремонт покрівлі ПТУ №5 та 992 тис.грн. – на усунення аварійності житлового будинку №24 по вул.Приморській.

Далі перейшли до розподілу коштів, отриманих в наслідок перевиконання міського бюджету. Спочатку додали до ремонту інфекційного відділення 3% із загальної суми виконання робіт (відповідно до чинного законодавства) у сумі 159 тис.грн. До капремонту будинку по Приморській, 24 додали 263 130 грн.

19 позачергова: дороги в місті будуть, але не так швидко, як хотів міський голова

Наступним рішенням депутати додали до виділених раніше 13 тисяч ще 23,5 на облаштування пандусів біля будинків 70 та 72 по Приморській для пересування людей з обмеженими фізичними можливостями. Щоправда, не відразу - через тривале обговорення питання ледь не відклали, але вчасно втрутився Олександр Плахотній, який закликав колег отямитися і зазначив, що поспілкувавшись з жінкою, якій цей пандус конче потрібен, готовий виділяти і 200 тисяч, аби хоч трохи полегшити їй пересування містом: «Те що я побачив – не дай Боже комусь іншому! Давайте дамо людині можливість виїжджати на вулицю!».

19 позачергова: дороги в місті будуть, але не так швидко, як хотів міський голова

Коли виділяли 210 тисяч управлінню освіти для організації харчування учнів шкіл 1-4 класів не пільгової та 5-11 класів пільгової категорій, представник Партії пенсіонерів (єдиний з фракції), голова планово-бюджетної комісії Юрій Лукинський (який, до речі, утримався від голосування за порядок денний – просив перенести сесію на понеділок), наполягав, аби виділили більше, мовляв годувати дітей буде нічим через брак часу для проведення тендерних процедур. Приблизно те ж саме намагалася розповісти депутатам в.о.начальника управління освіти, але коли начальник фінуправління Наталя Яременко запропонувала інший варіант, який не потребує додаткового виділення коштів, освітянка знітилася і зізналася, що вони «не готові»..! Тому вирішили - 210 тисяч допоки вистачить.

19 позачергова: дороги в місті будуть, але не так швидко, як хотів міський голова

Далі перейшли до розподілу залишку у сумі 1 623 370 грн. Спочатку Валентин Козярчук хотів виділити їх на проведення ремонтних робіт дорожнього покриття по місту, але з огляду на катастрофічну ситуацію зі «Світловодськпобутом», 300 тисяч вирішили виділити СП для того, аби мінімально надати підприємству можливість підготуватися до початку опалювального періоду. Сама пропозиція звучала, як погашення боргів невикористовуваних приміщень (таких, які ніхто не орендує, але від опалення не відключені). Обговорювали довго. Опиралися представники фракції «Свобода», які хотіли бачити перелік цих приміщень і прагнули віднайти в процедурі якісь «схеми». І те, що часу на перевірки вже не залишилося, їх не бентежило.

«Якщо ми зірвемо початок опалювального сезону, - зазначив міський голова Валентин Козярчук, - то відповідальність ляже не тільки на міського голову, а й на депутатів міської ради. Так що приймайте рішення зважено!».

Можливо саме цей вислів допоміг зрештою досягти консенсусу – депутати дійшли згоди, але за умови, що за використанням цих коштів влаштують тотальний контроль.

А от залишок на дороги у сумі 1,3 млн. так і не розподілили. Міський голова і більшість присутніх депутатів хотіли продовжувати ремонт доріг, голова фракції «Свобода» Олександр Молчанов вимагав ремонту тротуарів. І як йому не намагалися пояснити, що на проведення всіх необхідних процедур для початку такого ремонту не має часу (сніг випаде) – не допомогло.

«Ми вже почали робити дороги, - намагався переконати опонентів Валентин Козярчук, - давайте доробимо в цьому році те, на що вже готова вся документація, що почали раніше, відремонтуємо, на кінець, в’їзд до міста з боку Білецьківки. А тротуари та прибудинкові території є в планах на наступний рік. Але документів немає. Ми просто втратимо і час, і кошти!»

Не допомогло. І коли «свободівців», на чолі із депутатом облради Русланом Степурою, попросили пояснити, як вони собі бачать процес виконання того, чого вимагають, депутат Молчанов зазначив: «Ми так хочемо! А виконують хай виконавці!».

І коли обласний депутат, член планово-бюджетної комісії Руслан Степура черговий раз намагався навчити міських депутатів, як треба витрачати зароблені містом гроші, Олег Довгий запитав обласного колегу, скільки саме він «заробив» для міста, тобто, направив на розвиток Світловодська чи вирішення певних проблемних питань міста коштів із обласного бюджету? Відповіді присутні не почули.

«Фахова робота депутата, - зазначив Валентин Козярчук, - не на камеру працювати, а працювати із управліннями, виконкомом, вивчати питання і шукати реальні шляхи їх вирішення. А в нас виходить, що те, як витрачатимуться кошти, вирішує зовсім не той, хто їх заробляє!»

«Раніше у нас була проблема, - знову взяв слово Олександр Плахотній, - що не було коштів, тепер проблема через те, що кошти є…».

З огляду на те, що пленарне засідання проходило без представників Опозиційного блоку, Партії пенсіонерів (Лукинський був, але весь час «утримувався»), більшої частини «Солідарності» та РПУ, голосів на дороги не вистачило. Напевно, у міських обранців є на те поважні причини і наступної сесії всі нагальні питання життєдіяльності міста будуть вирішені. Принаймні, хочеться в те вірити…

Наприкінці міський голова Валентин Козярчук подякував присутнім депутатам за роботу і оголосив пленарне засідання 19-ї сесії, найдовшої позачергової в історії Світловодської міської ради, закритим.

"ВК" у PDF