Світловодський район
Влада

Громадська рада про доступ до інформації, екологію та корегування тарифів ЖКГ

Громадська рада про доступ до інформації, екологію та корегування тарифів ЖКГ
17 серпня відбулося засідання громадської ради за участі представників влади, громадських активістів та депутатів міської ради. Після липневих канікул члени громадської ради мали настрій на серйозну роботу.
На порядок денний було винесено чотири питання. Юлія Іоненко розпочала порядок денний з питання доступу пересічних громадян до інформації, яка підпадає під категорію публічно доступої. Пані Юлія зауважила на важливості цього питання, адже у вік інформації досить важливо бути обізнаним у тому чи іншому питанні. Як приклад, Юлія Іоненко наголосила на відносинах які склалися між начальником управління освіти Генадієм Френкелем та представниками комісії з перевірки. Повертаючись до питання порядку денного, пані Юлія зауважила, що не тільки члени комісії, а й пересічні громадяни мають право на доступ до цієї інформації, але події, які розвивалися під час перевірки, викликають багато питань у громадськості.

Олег Рудницький наголосив на впровадженні інформаційної платформи «Розумне місто». Начальник загального відділу Олександр Возний доповів, що близько місяця тому провів робочу нараду з представниками та начальниками відділів виконавчого комітету, під час якої було закріплено відповідальних осіб за наповнення інформації на всеукраїнській платформі «Розумне місто». Тобто, робота з інформаційного забезпечення населення ведеться, і це тільки початок.

Членами громадської ради були зроблені позитивні висновки, щодо інформування населення стосовно роботи виконавчих органів влади. На сьогодні кожен житель як міста Світловодська так і України може спостерігати за он-лайн трансляціями чергових та позачергових сесій, засідань виконавчого комітету, нарад та комісій. Також зауважили на якісному поданні та регулярному наповненні сайту світловодської міської ради - svmisto.com.ua. Але стосовно останнього є побажання, зокрема, переведення сайту на більш якісну платформу. Члени громадської ради внесли пропозицію наступний Громадський бюджет 2017 витратити саме на оновлення сайту .

У цьому ж році Програма Громадського бюджету 2016, вже на фінальній стадії. Як відомо, за проектом-переможцем сьогодні установлюють нові лавочки та ремонтують освітлення в парку імені Тараса Шевченка.

Друге, та не менш актуальне питання порядку денного - стан екологічної ситуації в місті. Справа в тому, що Голова громадської ради Михайло Касьянов, разом з членами ради, дійшли висновку визнати місто Світловодськ зоною екологічного лиха. Вся справа у Кременчуцькому водосховищі, а саме - в явищі, свідками та потерпілими якого стали усі жителі міста Світловодська та селища Власівки протягом минулого місяця – цвітіння води. Як пояснила начальник Держспоживслужби Тетяна Кривошея, цвітіння води синьо-зеленими водоростями викликано відсутністю оновлення води, зменшенням швидкості течії, а також спекотним кліматом.

Не менш важливим критерієм є цвітіння амброзії. Якщо з попередніми факторами ми не в змозі боротися, то контролювати бур’яни та амброзію ми маємо та мусимо!

Третє питання порядку денного стосовно корегування тарифу з обслуговування багатоквартирних будинків та прибудинкових територій, викликало резонансні суперечки. Тариф за надання цих послуг не змінювався ще з 2009 року. Враховуючи підвищення мінімальної заробітної платні та цін за електроенергію місцеві ЖЕКи звернулися до влади, аби врегулювати і їх тариф, також. Запропонована плата становить від 1.4 грн. до 2.2 грн. Питання викликало гостру дискусію, не допомогли пояснення ані начальника управління економіки Олександра Наумчика, ані першого заступника Олени Балюк. Громрадівці та громадські активісти бурхливо та нестримано вели обговорення, але так і не дійшли консенсусу.

Останнє питання порядку денного стосувалося нового складу Громадської ради. Строки подання заяв підходять до кінця і вже за два місяці відбудуться вибори нового складу громадської ради.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF