---
Влада

Для дошкільних навчальних закладів встановлено новий Санітарний регламент

Для дошкільних навчальних закладів встановлено новий Санітарний регламент
Виконуючий обов’язки головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігор Бойчук поінформував на апаратній нараді в обласній державній адміністрації про зміни в санітарному законодавстві, що стосуються утримання й облаштування дошкільних навчальних закладів.
Зміни обумовлені наказом Міністерства охорони здоров’я від 24 березня 2016 року № 234, яким затверджено Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів. У зв’язку з його прийняттям, втратив чинність наказ МОЗу від 01 серпня 2013 року № 678, яким затверджувались Державні санітарні норми та правила, що регулювали "Влаштування, обладнання, утримання дошкільних навчальних закладів та організації життєдіяльності дітей".

Новоприйнятий Регламент, відповідно до положення, визначає санітарно-епідеміологічні вимоги до ДНЗ усіх форм власності, "виконання яких дозволяє створити нешкідливі умови розвитку, виховання, навчання дітей, режим роботи, умови для фізичного розвитку та зміцнення здоров’я дітей". При цьому Ігор Бойчук закцентував увагу учасників наради (насамперед, керівників територій, що перебували на онлайн-зв’язку) на тому, що відповідальними за дотримання вимог цього Регламенту є засновник (власник) та керівник дошкільного навчального закладу.

Чим же відрізняються колишні Державні санітарні норми та правила від нинішнього Санітарного регламенту?

Одна із суттєвих новацій – дитячі садки можна розміщуватися у житлових та нежитлових приміщеннях (раніше дозволялося лише в окремо розташованих будівлях). Бажано (доцільно) обладнання приміщень дошкільних закладів окремими входами для різних вікових груп, для пральні, харчоблоку та ізолятора. Раніше така вимога була обов’язковою.

У разі відсутності власної пральні прання білизни може здійснюватись за угодою іншими пральнями за умови, що вони не обслуговують інфекційні заклади охорони здоров’я, об’єкти хімічної та іншої небезпечної промисловості. Раніше стояла вимога – тільки власна пральня.

Новим Санітарним регламентом дозволено використання двоярусних ліжок (аби розв’язати проблему нестачі простору в спальних приміщеннях) – за умови їх безпечності для дітей. Раніше така двоповерховість була заборонена. Також для дітей садочкового віку, за відсутності спальних приміщень, допускається використання розкладних ліжок з твердим рівним ложем або окремих матраців. Вимога раніше – спальні приміщення обов’язкові.

Ще одна суттєва новація (і відчутне полегшення для батьків) – діти після тимчасової відсутності понад три дні приймаються до дитсадка без медичних довідок (якщо немає явних ознак захворювання). У разі ж, коли дитина хворіла, вона приймається з довідкою від лікаря, як це було визначено й раніше Державними санітарними нормами та правилами.

Обов’язковою залишається вимога щодо прийому дитини до дошкільного навчального закладу лише після проходження медичного огляду А от питання про відвідування дитячого садка дітьми, батьки яких відмовляються від щеплень, вирішується тільки лікарсько-консультативною комісією при закладі охорони здоров'я.

Новим документом передбачено однакові параметри температури повітря в приміщенні – від +19 до +23°С – без огляду на вік дітей. У попередніх санітарних правилах були встановлені різні температурні показники для різних вікових груп.

Ще одна відмінність – за відсутності у дошкільній установі харчоблоку, допускається постачання готової продукції операторами ринку харчових продуктів. Але обов’язковою вимогою до таких операторів є впровадження системи оцінки ризиків і контролю, так званої системи "ХАСП" – це система, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників.

Що стосується обов’язкового лабораторного контролю, то такий контроль має забезпечити засновник (власник) ДНЗ. Встановлення ж у дитсадку нових систем, що впливають на мікроклімат приміщення, повинно здійснюватись лише з письмової згоди батьків (опікунів) дітей. Раніше ця вимога була відсутня.

Разом з тим, як зазначив на завершення виступу керівник головного управління Держпродспоживслужби в області, і надалі продовжують діяти норми Закону "Про дошкільну освіту" в частині комплектування груп (стаття 14). Тобто, змінами не передбачено збільшення в них кількості дітей. Наповнюваність, як і раніше, в ясельних групах (віком до 1 до 3 років) має становити до 15 малюків, у середніх та старших групах (віком від 3 до 6 (7) років) – до 20 вихованців.

"ВК" у PDF