---
Влада

За показниками доступності освіти Кіровоградщина посідає одне з провідних місць

Наступного тижня в облдержадміністрації розпочнуться співбесіди з керівниками територій з питань соціально-економічного розвитку. Увагу буде приділено тим районам, де є проблеми, зокрема, кредиторська заборгованість в освітній та медичній галузях. Про це повідомив перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко на щотижневій апаратній нараді.
– Чомусь виникає кредиторська заборгованість виключно в тих галузях, які фінансуються за рахунок субвенцій з державного бюджету – саме освітня і медична. Не виникає жодної кредиторської заборгованості в тих галузях, які фінансуються за рахунок коштів місцевих бюджетів, тобто реально дивляться на фінансування дошкільної і позашкільної освіти та культури. А відносно освітньої і медичної субвенцій – тут стандарти не держави, а власні, – зазначив Сергій Коваленко.

Так, за словами посадовця, в Кіровограді та Олександрії більше половини навчальних закладів – нового типу, коли науково доведено, що опановувати навчальну програму на рівні поглибленого вивчення предметів можуть лише 7% дітей. Тому дофінансовувати ці заклади, розраховані на таку велику кількість дітей, потрібно з місцевих бюджетів. У сільській місцевості, де є школи на кілька учнів, вартість навчання 1 дитини становить близько 50 тисяч гривень у рік, коли стандарти держави – 9200 гривень. Утримувати такі школи можливо також лише за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Сергій Коваленко також зауважив, що Кіровоградщина займає одне з провідних місць за показниками доступності освіти: забезпечення Інтернетом закладів сільської місцевості, охоплення послугами шкільної та позашкільної освіти. Однак за показниками якості освіти наша область у кінці рейтингів: за кількістю випускників шкіл, які стають студентами ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації, за результатами ЗНО з української мови та літератури, а також з іноземної мови.

Також посадовець звернув увагу на той факт, що у Вільшанському районі, де найбільша кількість малокомплектних шкіл, не підтверджено жодне подання на нагородження золотими і срібним медалями, однак у Світловодському районі, де показник малокомплектності навчальних закладів один із найнижчих в області, усі учні підтвердили свої нагороди. "Тобто, мережа працює на якість", – підсумував Сергій Коваленко.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF