---
Влада

Обласний показник охоплення дітей-сиріт сімейними формами виховання перевищує 90%

Обласний показник охоплення дітей-сиріт сімейними формами виховання перевищує 90%
23 травня під час апаратної наради в облдержадміністрації, розглядалося питання про стан захисту прав та законних інтересів неповнолітніх. Інформувала з цього приводу начальник служби у справах дітей ОДА Наталя Чернявська.
Вона повідомила, що на обліку служб у справах дітей райдержадміністрацій та міськвиконкомів станом на 1 квітня поточного року перебувало 2040 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Серед цих дітей 30 – постійно тікають з дому, 47 – зазнали насилля у родині, а у решти – батьки не належним чином виконують свої батьківські обов’язки. За останні роки кількість дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах і про яких відомо соцслужбам суттєво не змінилася. У минулому році таких дітей було 2015, у 2014 році – 2027. Є позитивна динаміка по статистиці дітей, які зазнали насилля в родині, їх кількість зменшується.

Від початку поточного року, як повідомила далі Наталя Чернявська, вперше поставлено на облік 115 дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Один із шляхів виявлення таких дітей – систематичні рейди "Діти вулиці", "Вокзал". Якраз під час таких рейдів було виявлено 65 дітей, які потребують соціального захисту від держави. Разом з тим, обстежують соцслужби і умови утримання та виховання дітей у сім'ях зі складними життєвими обставинами. Від профілактичної роботи як з батьками, так і з дітьми іноді доводиться переходити до більш дієвих кроків. Це і офіційні попередження батькам про невиконання ними своїх обов’язків перед дітьми, від початку року уже є 202 попередження, притягнення до адміністративної відповідальності, і навіть позбавлення батьківських прав, наразі позбавленими батьківських прав лишились 24 особи. Як правило, сім'ї з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, не залишаються наодинці зі своїми проблемами, їх забезпечують соціальним супроводом, що передбачає допомогу місцевої влади при вирішенні різнопланових питань. Лише за перший квартал поточного року завдяки наданим соціальним послугам вдалося уникнути вилучення 198 дітей із 84 сімей.

Окрема тема, яку також детально проаналізувала Наталя Чернявська – соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – їх в області налічується 3136 осіб. 113 дітей отримали статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування протягом січня-квітня 2016 року. Як складається подальша доля цих дітей розповіла далі посадовиця. За словами Наталі Чернявської, у січні-квітні поточного року сімейними формами виховання в області охоплено 136 дітей: 26 – усиновлено, 86 – передано під опіку та піклування, створено 3 прийомні сім'ї, до діючих прийомних сімей та будинків дитячого типу влаштовано 17 дітей; 7 дітей повернено на виховання у біологічні сім'ї.

Загальна кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в області, які знаходяться під опікою та піклуванням – 2145 осіб, це 68,5%. В області також діє 45 дитячих будинків сімейного типу та 217 прийомних родин, де виховується 704 дитини, і це 22,5%.

Як підсумувала Наталя Чернявська загалом сімейними формами виховання в області охоплено 2849 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а це становить 91% від загальної кількості дітей даної категорії.

"ВК" у PDF