---
Влада

Місцеві бюджети Кіровоградщини отримають на субсидії 912,1 млн грн державних коштів

Місцеві бюджети Кіровоградщини отримають на субсидії 912,1 млн грн державних коштів
Доведений Урядом для Кіровоградської області плановий показник – охопити призначенням житлової субсидії 103 тисячі домогосподарств станом на 1 січня нинішнього року було перевиконано і за загальнодержавним рейтингом наша область зайняла 9 місце по Україні.
Про це під час апаратної наради повідомив директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олександр Догаров.

Інформуючи про надання житлових субсидій у 2015 році, директор профільного департаменту відзначив, що на початок 2016 року субсидію на житлово-комунальні послуги отримували близько 150 тис. домогосподарств області, що у 3 рази більше ніж в опалювальний період 2014-2015 року (52,9 тис. сімей).

– Всього на житлово-комунальні послуги у 2015 році було нараховано суму у 590,1 млн. грн. Порівняно з 2014 роком ефективність програми субсидування зросла в 10 разів, – відзначив посадовець.

Стосовно надання субсидії з оплати житлово-комунальних послуг в області у 2016 році передбачено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам в сумі 912,1 млн. грн., що в 3 рази більше ніж у 2015 році.

Так, лише за 4 місяці 2016 року субсидію на житлово-комунальні послуги нарахована сума у 880,2 млн. грн., що в 1,5 рази більше ніж за весь 2015 рік (590,1 млн. грн.).

Всього ж профінансовано 494,1 млн. грн., зокрема, за поточний рік – 302,3 млн. грн.

Станом на 1 травня поточного року субсидія на тверде паливо, скраплений газ нарахована 10,3 тис. домогосподарств області – на суму 19,2 млн. грн., з них профінансовано 16,4 млн. грн., у тому числі заборгованість 2015 року на суму 11,7 млн. грн.

Стосовно кількості отримувачів субсидії на тверде паливо та скраплений газ, то у 2016 році передбачається участь у цій програмі близько 50 тис. домогосподарств (у 2015 році – 44,9 тис. домогосподарств). Середній розмір субсидії на одне домогосподарство по області у 2016 році становить 1849 грн., у той час, як минулого року він становив 1557 грн.

Стосовно змін у наданні житлової субсидії, то, за інформацією Олександра Догарова, починаючи з 1 травня нинішнього року значно підвищено ціну на газ, що неминуче призведе до підвищення тарифів на всі житлово-комунальні послуги (6,88 грн. за 1 кубометр газу, на відміну від опалювального періоду 2015-2016 років, коли було передбачено 1200 кубометрів газу за ціною 3, 60 грн., а все, що спожито більше – 7,18 грн. за кубометр).

Враховуючи вищезазначене, Урядом вжито низку заходів соціального характеру, спрямованих на адресну підтримку домогосподарств, в яких мешкають громадяни з невисокими доходами та продовжено роботу з удосконалення програми житлових субсидій.

Серед найважливіших новацій – норму газу для опалення (було 7 кубометрів) приведено у відповідність до фактичних показників в опалювальний період (5,3 кубометрів) та встановлено на рівні 5,5 кубометрів за квадратний метр опалювальної площі.

Також встановлено норму щодо повернення після закінчення опалювального сезону виконавцем послуг суми невикористаної субсидії на оплату послуг з централізованого опалення, газопостачання та електропостачання до бюджету.

З метою посилення соціальної підтримки дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей та внутрішньо переміщених осіб: до сукупного доходу не враховуватимуться державна соціальна допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам відповідно.

Окрім того, нинішнього року громадянам надане право не підтверджувати довідками доходи, зазначені ними у декларації, інформація про які відсутня у Державній фіскальній службі, Пенсійному фонді України, у фондах соціального страхування, у разі неможливості надати відповідні довідки. За таких обставин заявник має додати письмове пояснення довільної форми, в якому вказує причини неподання довідок та зазначає розмір таких доходів. Зазначені доходи враховуватимуться до сукупного доходу.

З нинішнього року змінено також період, на який призначається субсидія на житлово-комунальні послуги – з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF