---
Влада

Олесь Довгий виступив за посилення депутатської відповідальності

Олесь Довгий виступив за посилення депутатської відповідальності
Найдієвіший механізм для того, щоб змусити народних депутатів працювати - закон про відкликання народного депутата. Про це заявив народний депутат із групи "Воля народу" Олесь Довгий.
На його думку, тільки страх втратити мандат може змусити народних обранців ходити на засідання і виконувати свої зобов'язання перед виборцем. Нинішнє парламентське скликання, за даними аналітиків, найледачіше. Кілька десятків депутатів взагалі не відвідують Верховну Раду. Тому необхідно шукати більш ефективні механізми покарання депутатів. На думку Олеся Довгого, потрібно приймати закон про відкликання депутата з чітким переліком причин, за якими це можна зробити. Тільки перспектива позбутися мандата може змусити парламентаріїв взятися за розум і почати виконувати свої прямі обов'язки.

"Якщо депутат не сприймає своє основне місце роботи всерйоз, відноситься до нього як до якоїсь необов'язкової програми - можу прийти, можу не прийти, то такому депутату не місце у Верховній Раді. А таких депутатів, на жаль, досить багато серед моїх колег. Показово, що перед кожним голосуванням представник парламентського секретаріату змушений через гучномовець просити парламентаріїв повернутися в зал і проголосувати за важливий закон. Але ж це не неслухняні діти, яких потрібно закликати до порядку, це еліта суспільства! Не дивно, що рівень недовіри до такої еліти серед українців становить 90%. Якщо ми не зуміємо налагодити дисципліну депутатського корпусу і культуру парламентаризму, то не зможемо називатися повноцінною парламентсько-президентською республікою", - підкреслив Олесь Довгий.

"ВК" у PDF