---
Влада

Сергій Кузьменко: Є всі можливості для того, щоб середній рівень зарплати в області зріс на 35-40% уже цього року

Сергій Кузьменко: Є всі можливості для того, щоб середній рівень зарплати в області зріс на 35-40% уже цього року
Сьогодні голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко провів нараду з питання підвищення розміру середньомісячної заробітної плати, детінізації відносин у сфері оплати праці та зайнятості населення.
У нараді взяли участь голова облради Олександр Чорноіваненко, голова ради об'єднання організацій роботодавців області Павло Штутман, голова Федерації профспілок області Максим Баланенко, а також керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації та територіальних органів влади, голови райдержадміністрацій, міські голови, керівники окремих підприємств.

Сергій Кузьменко: Є всі можливості для того, щоб середній рівень зарплати в області зріс на 35-40% уже цього року

На початку наради Сергій Кузьменко підкреслив важливість обговорюваного питання, оскільки проблема рівня оплати праці стосується кожного жителя Кіровоградщини, який працює на економіку області та держави в цілому. Голова облдержадміністрації висловив сподівання на порозуміння між владою та бізнесом у вирішенні зазначеної проблеми і на позитивний результат.

Сергій Кузьменко: Є всі можливості для того, щоб середній рівень зарплати в області зріс на 35-40% уже цього року

– Три тисячі двісті гривень – рівень середньої зарплати, який має Кіровоградщина за підсумками 2015 року, є неприйнятним, – підкреслив очільник області. – Такої заробітної плати сьогодні немає, мабуть, у жодній країні і точно немає у державах, які є нашими сусідами. Не дивлячись на всі проблеми, які маємо сьогодні в економіці, ми повинні знайти можливість оплачувати працю людей достойно.

Голова облдержадміністрації звернув увагу учасників наради на той факт, що Кіровоградщина за останні два роки силами бізнесу, влади та волонтерів зібрала майже 30 мільйонів гривень на підтримку військовослужбовців. Зважаючи на це, він зауважив:

– Я довіряю представникам бізнесу області і переконаний, що ми з вами знайдемо інструменти і точки дотику, щоб у питані виплати заробітної плати ми були такими ж героями, як і в захисті своєї країни. Це також наша відповідальність, наш внутрішній фронт. Десятки тисяч працюючих області повинні відчути, що їх роботодавці є патріотами і у ставленні до них.

Сергій Кузьменко також повідомив, що останнім часом у державі зроблено серйозний крок для підтримки бізнесу та детінізації ринку праці – суттєво зменшено податкові відрахування. Сьогодні навантаження на фонд заробітної плати складає 22%, недоотримані надходження до Пенсійного фонду компенсовуватиме держава, а це близько 100 мільйонів гривень, які підприємці можуть залучити на розвиток бізнесу та на виплату зарплат. Зауважив очільник області і те, що підвищивши рівень заробітної плати працівникам, роботодавці збільшать їх купівельну спроможність і цим самим зроблять запоруку власному бізнесу.

Звернувшись до роботодавців, голова облдержадміністрації окреслив основні вимоги, при виконанні яких з'явиться можливість підвищити вже цього року середній рівень зарплати в області на 35-40%:

– Це прості речі: платіть податки, щоб ми мали можливість утримувати вчителів, лікарів та військових і заплатіть своїм людям, які працюють на вас, достойну заробітну плату. Це є цілком реальним.

Детально про роботу, яка проводиться в області стосовно пошуку можливостей та резервів для підвищення розміру середньомісячної заробітної плати, а також про заходи, які вживаються з метою детінізації відносин у сфері оплати праці, учасників наради поінформували виконуюча обов'язки начальника головного управління Державної фіскальної служби в області Тетяна Гавренкова, начальник головного управління Пенсійного фонду України в області Наталія Сімонян та заступник начальника управління Держпраці в області Оксана Харченко. Про можливості підвищення середнього рівня зарплати в галузі сільського господарства доповів директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Коренюк.

Сергій Кузьменко: Є всі можливості для того, щоб середній рівень зарплати в області зріс на 35-40% уже цього року

Підсумовуючи результати наради, голова облдержадміністрації доручив керівникам територій провести відповідні зустрічі з роботодавцями на місцях і обговорити шляхи вирішення проблеми підвищення рівня заробітної плати.

– Я сподіваюся на те, що ми один одного почули, – зазначив голова облдержадміністрації. – Давайте зробимо все для того, щоб наша область стала цивілізованою з точки зору поваги до людини, яка працює.

"ВК" у PDF