---
Влада

На порушників трудового законодавства в плані тіньової зайнятості чекають значні штрафи

На порушників трудового законодавства в плані тіньової зайнятості чекають значні штрафи
Заступник голови облдержадміністрації Світлана Лобанова провела засідання обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Після скасування мораторію на перевірки, обласна робоча група суттєво посилила свою роботу, оскільки повернулися законні важелі впливу на порушників трудового кодексу.
Аналогічної активізації роботи обласна влада очікує і від відповідних робочих груп на місцях. Світлана Лобанова наголосила, що виконання завдань з легалізації заробітних плат на особистому контролі голови облдержадміністрації Сергія Кузьменка.

На порушників трудового законодавства в плані тіньової зайнятості чекають значні штрафи

Про стан справ з виплати мінімальних заробітних плат в області, оформлення трудових відносин, відрахувань у пенсійний фонд інформували заступник начальника Головного управління ДФС в області Олена Берестовенко, перший заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в області Юрій Шарпінський, заступник начальника управління Держпраці в області Оксана Харченко та директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олександр Догаров.

Такий список виступаючих сформовано не даремно, як зауважила Світлана Лобанова: "Згідно змін в чинному законодавстві на даний час основна діяльність щодо виявлення виплати заробітної плати “в конвертах” здійснюється податковими органами та підрозділами Держпраці. Також використання найманої праці без належного оформлення трудових відносин значно впливає на сплату страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та на виплату заробітної плати не нижче мінімального розміру, визначеного чинним законодавством".

Як повідомила Олена Берестовенко, за І-ий квартал поточного року обласне управління фіскальної служби здійснило 34 перевірки, і у 32 із них було виявлено факти використання найманої праці без оформлення. За результатами зазначених перевірок, було легалізовано 24 найманих працівника. Прокоментувала вона іще одне важливе питання, щодо взаємозв’язку легалізації тіньової зайнятості зі зменшенням єдиного соціального внеску. За словами Олени Берестовенко, за перший місяць поточного року була суттєва переплата по єдиному соціальному внеску, наразі платники користуються цією переплатою і говорити про вивід із "тіні" робочих місць складно, але він є – запевнила заступник начальника Головного управління ДФС в області, чіткі цифри можна буде назвати за підсумками І-го кварталу. Окрім цього, як зауважив Олександр Догаров, зниження ЄСВ – це аргумент вимагати від роботодавців, щоб виплат заробітних плат на рівні мінімальної взагалі не було.

Є свої проблеми і з відрахуваннями у пенсійний фонд, що безпосередньо пов’язані із офіційною зайнятістю працівників – про що говорив Юрій Шарпінський. Але разом з тим, за його словами, за аналізований період вдалося забезпечити подання звітності по 206 особах, по яких раніше не сплачувалися страхові внески.

Про предметні речі говорила і Оксана Харченко, оскільки до управлінь держпраці не лише в повній мірі повернулися повноваження щодо здійснення перевірок, зросли можливості впливу на порушників трудового законодавства, що відображається у сумах штрафів.

Вона повідомила, що обласне управління держпраці від початку року здійснило 140 перевірок, під час яких було виявлено 65 порушень – це і виплата заробітних плат нижче мінімальної, і виплати заробітних плат неналежного рівня для кваліфікованих працівників, не дотримання вимог галузевих угод, допуск працівників до роботи без оформлення трудових відносин, недостовірний облік оплати праці. 28 підприємств, за словами Оксани Харченко, виявлені порушення уже усунули.
Що стосується штрафів, то найбільший із них - за допущення працівників до роботи без оформлення трудових відносин – 41340 грн. Суттєві суми і за порушення мінімальних державних гарантій в оплаті праці, і за недотримання роботодавцем прав демобілізованих працівників – це 13780 грн. за кожен окремий випадок. Порушення строків виплати заробітних плат за 1 місяць коштуватиме підприємству 4134 грн. Усі ці штрафні санкції можна застосовувати вже з 11 березня поточного року – повідомила Оксана Харченко. Також вона підкреслила, що наразі інспектори праці мають право безперешкодно і в будь-який робочий час здійснювати перевірку, раніше вони були зобов’язані повідомляти про неї за 10 днів.

Про ситуацію з виплати мінімальної заробітної плати інформував Олександр Догаров. Розпочав він із минулорічної статистики, оскільки вона лишається сталою і наразі. Так, у 2015 році 679 працівників підприємств облікового кола отримували заробітну плату на рівні мінімальної. Цей показник тримає область на 12 місці загальнодержавного рейтингу у даному напрямку. Галузі, де стабільно фіксуються випадки виплати мінімальної заробітної плати – сільське господарство, будівництво і бюджетна сфера, а за територіальним аспектом сумне лідерство тримають – Кіровоград, Світловодськ, Бобринецький та Добровеличківський райони.

Окремо Олександр Догаров прокоментував легалізацію ринку праці. Особливо він наголосив, що у Знам'янському, Маловисківському та Світловодському районах за увесь минулий рік взагалі не проводилось жодних заходів з легалізації. Представники цих територій в он-лайн режимі інформували заступника голови ОДА про нинішній стан справ. Кожен запевняв, що районна група з питань легалізації виплати заробітної плати уже активізувала свою роботу – проводяться засідання і здійснюють перевірки.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF