---
Влада

Верховна Рада підтримала законопроект, який передбачає відновлення соціальних пільг для чорнобильців

Верховна Рада підтримала законопроект, який передбачає відновлення соціальних пільг для чорнобильців
Верховна Рада підтримала у другому читанні і в цілому законопроект №2093 про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». За відповідний проект проголосував 261 народний депутат.
Законопроект, ініціаторами якого виступають народні депутати Ярослав Москаленко, Микола Томенко, Олександр Марченко, Володимир Арешонков, Наталія Королевська, направлений на відновлення конституційних прав постраждалих громадян, які були скасовані Законом України від 28.12.2014 № 76-VІІІ „Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України”.

Передбачається часткове відновлення редакції статті 2 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», в частині визначення категорій зон радіоактивно забруднених територій. Оскільки, скасування цієї статті 76-м Законом створило плутанину в трактуванні та реалізації інших норм Закону.

Законопроектом надається відкориговане визначення потерпілих осіб 4-ї категорії, без прив’язки до території. Відновлення цієї категорії постраждалих, не потягне за собою поновлення 4 зони радіоактивно забрудненої території. Що в свою чергу не призведе до розширення кола потерпілих осіб.

Тобто, відновлення соціальних пільг та гарантій передбачається для вже визнаних потерпілих осіб, які в свій час зазнали впливу радіоактивного опромінення.

Також, законопроект передбачає надання пільг на санаторно-курортне лікування постраждалим особам, які мають право на податкову соціальну пільгу.

В цілому законопроект передбачає відновлення найбільш потрібних пільг та гарантій для потерпілих осіб.

Окрема увага приділяється потерпілим дітям. Так, пропонується:

- відновити норму, яка гарантує безоплатне виховання дітей у державних та комунальних дошкільних навчальних закладах;
- відновити гарантію держави на безоплатний проїзд в межах України потерпілій дитині та особі, яка її супроводжує до місця лікування (реабілітації),
- відновити безоплатне харчування дітей, які забезпечувалися таким до моменту прийняття Закону № 76-VIII.

Щодо пенсійного забезпечення, то законопроект відновлює дію норми, яка гарантує виплату пенсії постраждалим особам в повному розмірі без урахування одержаного доходу.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF