---
Влада

У Кіровограді відбулося публічне представлення інформації про виконання обласного бюджету за 2015 рік

У Кіровограді відбулося публічне представлення інформації про виконання обласного бюджету за 2015 рік
Представлення інформації про виконання обласного бюджету за 2015 рік відбулось за участі заступника голови облдержадміністрації Андрія Коломійцева, заступника голови обласної ради Ігора Степури, депутатів обласної ради, керівників структурних підрозділів ОДА, представників громадськості.
Інформував про виконання обласного бюджету за минулий рік директор фінансового департаменту облдержадміністрації Сергій Шеремет. Перш ніж аналізувати цифрові показники він зауважив, що у минулому році виконання бюджету здійснювалась в умовах бюджетної децентралізації. При цьому він виділив основні напрями бюджетної реформи при формуванні дохідної частини, зокрема говорив Сергій Шеремет про зменшення відрахування податку на доходи фізичних осіб з 25% до 15% та зменшення орендної плати за користування надрами з 50% до 25%. Також, за словами Сергія Шеремета, за обласним бюджетом було закріплено 10-відсотковий податок на прибуток приватних підприємств; екологічний податок, відрахування по якому збільшено із 10% до 55%, переведено зі спеціального до загального фонду. Серед бюджетних новацій минулого року – кілька субвенцій з державного бюджету, зокрема освітня, медична та на підготовку робітничих кадрів.

У Кіровограді відбулося публічне представлення інформації про виконання обласного бюджету за 2015 рік

А от що стосується безпосередньо цифрових показників наповнення обласного бюджету у минулому році директор фінансового департаменту ОДА повідомив, що загальна сума надходжень склала 3 млрд. 379 млн. грн. Власні надходження і закріплені доходи, якщо не враховувати трансферти і дотації з державного бюджету склали 1 млрд. 402 млн. грн.

Як повідомив Сергій Шеремет до обласного бюджету з державного надійшло 2 млрд. 802,8 млн. грн. субвенцій, дотацій – 85,1 млн. грн. Інші трансферти (субвенції з бюджетів районів і міст, грант Європейського Союзу) – 14,4 млн. грн.

Далі більш детально Сергій Шеремет охарактеризував надходження до загального та спеціального фондів обласного бюджету.
- До загального фонду обласного бюджету за 2015 рік надійшло власних і закріплених доходів у сумі 348,6 млн. грн., або це 114,3% до запланованих показників, - повідомив він.

За словами Сергія Шеремета, найбільш вагомими джерелами доходів до загального фонду були податок на доходи фізичних осіб (232,9 млн. грн., або це майже 67%), рентна плата за користування природними ресурсами (56,8 млн. грн. – 16,3%), плата за ліцензії на певні види господарської діяльності (15,1 млн. грн. – 4,3%), екологічний податок (23,3 млн. грн. – 6,7%), і 10% податок на прибуток приватних підприємств (17,3 млн. грн. – 5%).

- Приріст доходів загального фонду порівняно із 2014 роком склав 14,2% (43,2 млн. грн.), - повідомив далі Сергій Шеремет.
Що стосується спеціального фонду, то за словами директора фінансового департаменту ОДА, до фонду надійшло доходів (без трансфертів) 128,8 млн. грн., що становить 100,2% до плану. Порівняно із 2014 роком приріст склав 66,8% (51,6 млн. грн.). Основне джерело наповнення – власні надходження бюджетних установ.

Сергій Шеремет проаналізував і видаткову частину обласного бюджету за 2015 рік.

- Обсяг проведених за 2015 рік видатків з обласного бюджету (без урахування трансфертів з державного бюджету) склав 1 млрд. 342 млн. грн., - повідомив він.

Левова частка видатків (92%) спрямовувалась на соціально-культурну сферу, а це фінансування таких галузей як медицина, освіта, соціальний захист населення тощо. В цілому видатки на цю сферу збільшились проти 2014 року на 24,6%.

Видатки на виробничі галузі – будівництво, житлово-комунальне господарство, підтримка комунальних підприємств, земельного фонду – становили 6%.

Як зауважив Сергій Шеремет, у минулому році з обласного бюджету забезпечувалось фінансування і нових бюджетних повноважень, зокрема у галузі ветеринарної медицини фінансувалась робота 24 ветлікарень та 3 лабораторій, і в галузі фізичної культури та спорту 6 ДЮСШ фізкультурно-спортивних товариств отримали фінансові підтримку з обласного бюджету, адже раніше вони фінансувались із Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

У Кіровограді відбулося публічне представлення інформації про виконання обласного бюджету за 2015 рік

Аналізуючи видаткову частину обласного бюджету за 2015 рік, окрему увагу Сергій Шеремет приділив фінансуванню обласної програми соціального захисту учасників АТО. На здійснення заходів програми з обласного бюджету було виділено 3,5 млн. грн.. Ці кошти спрямовувались на виплату одноразової грошової допомоги, її отримали 62 сім'ї на загальну суму майже 2 млн. грн. 1,3 млн. грн. було витрачено на сімейний відпочинок. Медичну допомогу для учасників АТО профінансовано у розмірі 248 тис. грн.
Серед державних субвенцій Сергій Шеремет виділив кошти, які область отримала для виконання державних програм соціального захисту населення, а це 1 млрд. 800,7 млн. грн., а також субвенцію на погашення різниці в тарифах – 55 млн. грн., з яких 25,1 млн. грн. витрачені на погашення заборгованості із різниці в тарифах на послуги теплопостачання і 29,9 млн. грн. – на водопостачання та водовідведення.

Підсумовуючи Сергій Шеремет зазначив, що певних позитивних результатів у бюджетній сфері за минулий рік було досягнуто, завдання, які ставились по наповненню обласного бюджету виконано, усі зареєстровані зобов’язані були профінансовані і 2016 рік Кіровоградщина розпочала із напрацьованим перехідним залишком у сумі 134 млн. грн.

Публічне представлення інформації про виконання обласного бюджету за 2015 рік продовжили співдоповіді головних розпорядників бюджетних коштів. Про освоєння коштів з обласного бюджету у 2015 році інформували керівники департаментів ОДА: охорони здоров'я; культури, туризму та культурної спадщини; соціального захисту населення, а також управлінь: освіти, науки, молоді та спорту; капітального будівництва.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF