---
Влада

У 2016 році на Кіровоградщині заплановано сформувати освітні округи та навчально-виховні об'єднання

На засіданні колегії облдержадміністрації під час обговорення показників виконання бюджетів області за минулий рік та завдань на цей рік, значну увагу приділили проблемі фінансової підтримки реформ в галузі освіти. Про заходи, які планується вжити у цій сфері, поінформував начальник управлінні освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації Володимир Таборанський.
– Основними джерелами фінансування галузі освіти області залишається освітня субвенція, – підкреслив посадовець. – Урядовий норматив бюджетного забезпечення одного учня у 2015 році складав 8,9 тисячі гривень. Проте різні території області витрачали різні суми коштів. Максимальні витрати були у Кіровоградському районі – 20,7 тисяч гривень, Новгородківському та Олександрійському районах – по 17 тисяч гривень (через наявність малокомплектних шкіл). У міських школах Знам'янки, Світловодська, Кіровограда та Олександрії витрати наближені до нормативів 8-9 тисяч гривень на учня. На 2016 рік бюджетний норматив дещо зріс – 10,7 тисяч гривень на одного учня.

У 2015 році в області проводилися заходи з оптимізації мережі освітніх закладів – 1 школу закрито, діяльність 8 призупинено, 4 реорганізовано. Такі заходи проводилися і раніше. За словами начальника профільного управління облдержадміністрації, вони дають певний результат, однак не вирішують проблеми загалом. Тому на 2016 рік заплановано створення освітніх округів.

Володимир Таборанський зазначив, що постановою Кабінету Міністрів України передбачено створення освітніх округів до яких входитимуть опорні навчальні заклади з філіями. Сьогодні вже підготовлено розпорядження голови облдержадміністрації про створення освітніх округів та навчально-виховних об'єднань на Кіровоградщині. Суть такої реформи полягає у тому, що загальноосвітні навчально-виховні заклади будуть розраховані мінімум на 360 учнів. У новостворених НВО діти будуть отримувати освіту, починаючи із дошкільної ланки, і закінчуючи загальною середньою та позашкільною.

За інформацією начальника профільного управління облдержадміністрації, уже в березні на тематичних співбесідах з керівниками усіх територій планується презентувати плани створення НВО та освітніх округів в області із визначеними базовими школами, які надаватимуть повну загальну середню освіту. У таких закладах будуть сконцентровані основі ресурси та забезпечено підвезення учнів. Будуть формуватися паралелі старших класів, що дасть змогу забезпечити профільне навчання та хороші результати ЗНО. Головний зміст реформи полягає у підвищенні якості освіти та забезпеченні однакових бюджетних витрат на усіх учнів.

"ВК" у PDF