---
Влада

Обласна влада зобов’язується забезпечити земельною ділянкою кожного учасника АТО

Обласна влада зобов’язується забезпечити земельною ділянкою кожного учасника АТО
"Учасники АТО захистили Україну і захистили нас. Тому ми зобов’язані все зробити для того, щоб кожен з них отримав земельну ділянку" - на цьому наголосив голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко під час розгляду на апаратній нараді питання про стан надання в області земельних ділянок учасникам антитерористичної операції та членам сімей загиблих воїнів.
– Кожного дня я отримую звернення з різних районів від учасників АТО, які підтверджують, що в цьому питанні не все гаразд, – зазначив Сергій Кузьменко. – Хоча наші захисники потроху й отримують землю, і навіть певна динаміка в цьому питанні є, але гострота проблеми не зникає. Ми й далі говоримо про те, що у багатьох районах виникають конфліктні ситуації. Ми й далі констатуємо, що по декілька разів повертаються документи з області в район і йдуть звинувачення в обидва боки – хто винен у тому, що неправильно оформлені документи. Інакше, як знущання над учасниками АТО, це назвати не можна. Мене як керівника області такий стан речей абсолютно не влаштовує.

Голова облдержадміністрації зазначив, що протягом минулих років змінилися кілька керівників обласного управління Держгеокадастру, усі мали статус виконуючих обов’язки (і зараз така ж ситуація), а подібні кадрові "гойдалки", як засвідчило життя, не сприяє високому рівню відповідальності тимчасових керівників.

Про те, що "не все так погано у нашому домі", намагався переконати учасників наради заступник начальника головного управління Держгеокадастру в Кіровоградській області Василь Яремчук. Він повідомив, що на сьогодні орієнтовна площа зарезервованих в області для учасників АТО земельних ділянок становить близько 2,3 тисячі гектарів. Найбільші масиви земель зарезервовано в Олександрівському (346 гектарів), Новоукраїнському (224,18 гектара), Світловодському (226,2 гектара) та Новгородківському (189,56 гектара) районах.

За весь час подання заяв учасниками антитерористичної операції та членами сімей загиблих учасників АТО обласним управлінням Держгеокадастру видано 2834 накази про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства на загальну площу 4853 гектари, з яких 1126 проектів землеустрою (на загальну площу 1938 гектарів) уже затверджено. Ці показники, за словами Василя Яремчука, є найвищими в Україні, хоча "це не означає, що ми повинні знижувати темпи роботи". Середній розмір на Кіровоградщині земельної ділянки учасникам АТО (для ведення особистого селянського господарства) становить 1,7 гектара. Як підкреслив Василь Яремчук, це, знову ж таки, один з найвищих показників серед інших областей.

Найбільше наказів про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок видано у Кіровоградському районі – 470 наказів (на загальну площу 809 гектарів), у Маловисківському районі – 210 наказів (на площу 312 гектарів), Новомиргородському районі – 182 накази (307 гектарів), Гайворонському районі – 162 накази (310 гектарів), Добровеличківському районі – 167 наказів (на площу 237 гектарів).

За останні два місяці, тобто, звідколи в головному управлінні Держгеокадастру в області працює нове керівництво, учасникам АТО та членам сімей загиблих воїнів видано 111 наказів про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства на загальну площу 215 гектарів. Із них 97 проектів землеустрою на загальну площу 185 гектарів вже затверджено.

Василь Яремчук зазначив, що нині спостерігається тенденція до зменшення кількості заяв про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою, натомість більшає звернень щодо затвердження проектної документації. Також він звернув увагу і на проблемний аспект: велику кількість охочих отримати земельні ділянки на території Кіровоградського, Знам’янського, Маловисківського та Новомиргородського районів і дуже малу кількість вільних площ на цих територіях (найбільше охочих серед учасників АТО з Кіровограда, які через брак землі у місті вимушені шукати обіцянки законодавством наділи за його межами).

Окрім того, заступник начальника ГУ Держгеокадастру в області вкотре озвучив проблему, про яку вже неодноразово йшлося на різних нарадах, у тому числі й апаратних, в облдержадміністрації: немало сільських рад не погоджують виділення земельних ділянок "чужим" учасникам АТО, посилаючись на те, що земельні площі резервують для односельчан, які теж "на війні", а, коли повернуться, їм треба буде надавати землю, як і передбачено законом. Найбільш проблемним нині, за словами Василя Яремчука, є Новомиргородський район, де сільські ради практично не погоджують виділення земельних ділянок немісцевим учасникам АТО.

Зважаючи на таку ситуацію, головне управління Держгеокадастру звернулося з листом до керівництва Новомиргородської райдержадміністрації з проханням посприяти у цьому питанні.

Також представник обласного земельного відомства повідомив, що всім територіальним підрозділам направлено листи-роз’яснення щодо порядку оформлення пакету документів (включно з вимогами до графічних документів) при поданні заяви на отримання дозволу та розгляду проектної документації. На керівників цих підрозділів покладено персональну відповідальність за правильність оформлення документів, які надходять до головного управління, щодо отримання землі учасниками АТО. Заступник начальника управління визнав, що, попри інші причини відмов, "ми не виключаємо, що й наші працівники у районах та містах теж не зовсім добре поставились до перевірки матеріалів, котрі нам надають". Тому нині питання ставиться дуже серйозно. Обласне керівництво обіцяє притягувати до дисциплінарної – і навіть більш серйозної – відповідальності керівників тих територіальних управлінь і відділів, завізовані якими документи на рівні головного управління будуть визнані неякісними.

Голова облдержадміністрації, підбиваючи підсумки розгляду даного питання, зі свого боку, наголосив, що кожен учасник АТО на Кіровоградщині обіцяну законом земельну ділянку отримає – без жодних сумнівів. "Вони захистили країну, захистили нас і влада зобов’язана виконати свої обіцянки", – зазначив він.

Разом з тим Сергій Кузьменко доручив своєму заступнику Андрію Коломійцеву щоденно моніторити дане питання, аби мати постійну інформацію щодо того, скільки учасників АТО кожного дня отримують дозволи чи документи на виготовлення проектно-кошторисної документації, скільки вже отримали земельні ділянки у власність, де є проблеми і які тощо.

Окрім того заступнику голови ОДА доручено поінформувати Прем’єр-міністра України про те, що, незважаючи на неодноразові звернення голів Кіровоградської облдержадміністрації та Кіровоградської обласної ради до керівництва Держгеокадастру України з проханням призначити на Кіровоградщині повноцінного (без статусу в.о.) керівника головного управління цього відомства, що, насамперед, підніме і рівень його відповідальності, ці звернення лишилися не почутими. Їх керівництво центрального офісу Держгеокадастру проігнорувало. Можливо, допоможе вирішити проблему керівник уряду, на ім’я якого Андрію Коломійцеву доручено підготувати відповідного листа.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF