---
Влада

На Кіровоградщині 3122 дитини мають статус сироти та позбавленої батьківського піклування

Це становить 1,7% від загальної кількості дітей, які проживають на території області. За словами начальника служби у справах дітей ОДА Наталії Чернявської, котра інформувала на апаратній нараді про стан виконання обласної програми розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського виховання, розрахованої на 2012-2015 роки, дана цифра досить значна, враховуючи, що середньоукраїнський показник складає 1,2%.
Разом з тим, протягом останніх років кількість дітей, які отримують такий статус, є сталою. Торік, приміром, без батьків (через їхню смерть чи позбавлення батьківських прав) в області залишились 410 дітей, у 2014 році їх було 423, у 2013 – 409, у 2012 році – 481 дитина.

Порушень у наданні дітям відповідного юридичного статусу за період дії програми не було. Служби у справах дітей райдержадміністрацій та міськвиконкомів забезпечили своєчасність введення інформації про них до Єдиної інформаційно-аналітичної системи "Діти".

Наталія Чернявська повідомила, що протягом минулого року на Кіровоградщині сімейними формами виховання охоплено 445 дітей з числа сиріт та позбавлених батьківського піклування. Зокрема, 67 дітей усиновлено, 257 – передано під опіку та піклування, 87 дітей влаштовано до дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, 34 дитини повернуто на виховання в біологічні сім’ї у зв’язку з поновленням батьків в їхніх правах або повернення їх з місць позбавлення волі.

Загалом за час дії обласної програми на Кіровоградщині до сімейних форм виховання влаштовано 2091 дитину зі статусом сироти чи позбавленої батьківського піклування.

Як позитив, керівник обласної служби у справах дітей відзначила те, що щороку зменшується кількість дітей зазначених категорій, котрі виховуються в інтернатних закладах області. Станом на 1 січня 2016 року їх нараховувалося 262, тоді як на початок дії обласної програми було 536.

Разом з тим, на жаль, торік до вихованців інтернатних закладів області додалося ще 36 дітей. Найбільше – з Голованівського (8), Кіровоградського, Устинівського (по 6) та Маловисківського (5) районів. Кіровоградським міськвиконкомом влаштовано до інтернатних закладів 5 дітей, котрі залишилися без батьків чи їхнього піклування.

Слова подяки Наталія Чернявська адресувала керівникам Вільшанського, Компаніївського, Петрівського, Ульяновського районів та міста Олександрії. З цих територій жодна дитина у 2015 році не поповнила число вихованців інтернатних закладів.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF