---
Влада / Суспільство

В Кіровограді вшанували ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

В Кіровограді вшанували ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС
10 грудня в облдержадміністрації відбулися урочистості до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Грамоти та подяки ліквідаторам вручили заступник голови облдержадміністрації Віта Атаманчук та голова облради Олександр Чорноіваненко.
Учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС щорічно вшановують 14 грудня – у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком станції. Участь у спорудженні саркофагу в 1986-87 роках взяли близько 90 тисяч жителів держави, у тому числі й представники нашої області. Саме вони сьогодні були запрошені на урочистості.

Звертаючись до ліквідаторів, які майже 30 років тому працювали біля реактора, Віта Атаманчук порівняла їх із сучасними захисниками-кіборгами.

В Кіровограді вшанували ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

– Ви врятували не лише Україну і не лише Європу. Ви врятували фактично увесь світ, – наголосила посадовець. – Хочу, щоб ви справді відчували вдячність суспільства за те, що ви зробили, за ваш подвиг. Сподіваюся, що ми у подальшому зможемо спільно з вами вирішувати проблемні питання, які у вас щоденно виникають.

Віта Атаманчук також наголосила на важливості заповнення прогалин у навчальних програмах для підростаючого покоління, де практично відсутня інформація про факти Чорнобильської трагедії та героїзм чорнобильців. Підтвердив це і ліквідатор Ігор Мандрика, який займається розробкою методичних рекомендацій з вивчення у навчальних закладах цієї теми.

В Кіровограді вшанували ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

До учасників зібрання зі словами вдячності звернулися голова облради Олександр Чорноіваненко, а також голова обласної ГО "Союз Чорнобиль України" Олександр Неділько, голова Олександрійської ГО „Спілка інвалідів Чорнобиля” Людмила Комлєва, представники об'єднань чорнобильців з районів області. Ліквідатори, окрім побажань своїм колегам, висловили зауваження та пропозиції представникам обласної влади щодо конструктивної співпраці у вирішенні проблем чорнобильців.

– Усі ваші пропозиції будуть відпрацьовуватися, – підсумувала Віта Атаманчук. – Будемо спільно працювати на результат.

"ВК" у PDF